UE trebuie să devină independentă alimentar

UE are nevoie de un plan pentru a asigura securitatea alimentară, solicită Comitetul pentru Agricultură într-un nou raport adoptat marți.

În proiectul de rezoluție privind „Asigurarea securității alimentare și a rezilienței pe termen lung a agriculturii UE”, adoptat marți de Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală cu 39 de voturi pentru, 8 împotrivă și 0 abțineri, deputații europeni spun că pandemia de COVID-19 și Rusia -Războiul de agresiune împotriva Ucrainei a dezvăluit probleme structurale din sectorul agricol european și a solicitat consolidarea securității alimentare și a autonomiei strategice a UE.

Abordare holistică și finanțare imediată

Comisia ar trebui să prezinte un plan strategic holistic pentru a asigura securitatea alimentară pentru UE, inclusiv utilizarea stocurilor alimentare strategice, solicită europarlamentarii pentru agricultură. O strategie a UE pentru proteine și furaje ar trebui să facă parte din acest plan, astfel încât fermierii să devină mai puțin dependenți de importurile din țări terțe, adaugă europarlamentarii. Între timp, măsurile temporare ale UE de sprijinire a fermierilor adoptate în contextul războiului din Ucraina ar trebui menținute dacă invazia rusă continuă.

Noile tehnologii în agricultură

Deputații susțin utilizarea de noi tehnici de ameliorare care fac culturile mai rezistente, reducând astfel utilizarea îngrășămintelor sintetice și a pesticidelor. Accesul micilor fermieri la tehnologiile digitale și managementul de precizie a culturilor ar trebui sprijinit financiar. Modernizarea instalațiilor de irigare și promovarea unei noi infrastructuri de gestionare a apei ar trebui sprijinite de un program specific UE, se arată în raport.

Risipa de alimente și reciprocitatea în comerț

Aproximativ o treime din alimentele din întreaga lume sunt risipite, avertizează europarlamentarii și solicită campanii împotriva risipei alimentare, programe naționale de prevenire a alimentelor și cooperarea supermarketurilor cu băncile alimentare. Risipirea alimentară ar putea fi redusă și prin investiții în infrastructură pentru un transport mai durabil și facilități de depozitare a produselor agricole, propune Comitetul pentru Agricultură.

Raportul solicită ca produsele alimentare și agricole să li se acorde un capitol dedicat în acordurile comerciale, astfel încât reciprocitatea să fie garantată între producătorii europeni și cei din țări terțe.

După vot, raportoarea Marlene Mortler, europarlamentar, a declarat: „În Europa, trebuie să ne bazăm din nou pe noi înșine și să reducem dependențele de țările terțe. Obiectivele Green Deal trebuie implementate în așa fel încât securitatea alimentară să nu fie compromisă și sustenabilitatea să fie asigurată în termeni de mediu, economici și sociali. Prin urmare, solicit Comisiei în raportul meu să se asigure că fermierii noștri vor putea continua să producă și să furnizeze produse agricole de înaltă calitate.”

Proiectul de rezoluție va fi supus acum votului în plen, eventual în sesiunea din 12 – 15 iunie.

Sursa: europeaninterest

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise