Ce riscă producătorii de legume în spații protejate

Producătorii de legume în spații protejate, care beneficiază de subvenții, vor fi controlați la sânge, amenință ministrul Agriculturii Petre Daea, pentru a se evita situațiile în care pe piață ajung produse neconforme, din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

Recent, au fost descoperiți trei bărbaţi din Buzău care au pus în vânzare substanţe toxice folosite în scopul coacerii forţate a legumelor din solarii şi legume. Acestea erau stropite cu amestecuri chimice, de până la 8 ori mai concentrate faţă de limita admisă. Produsele ajungeau în depozite en-gros, iar de aici în hypermarketuri. Substanțele erau furnizate de un bărbat din Ilfov, care și le procura din Turcia.

“În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Petre Daea.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoanele vizate de ancheta polițistilor din Buzău era cea care procura substanţele cu o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, aveau rolul de a creşte gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul este mai ridicat.

După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri. Pare incredibil, dar au existat chiar cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

„Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat, în acelaşi context, că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni.

„Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii”, a declarat Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise