Exporturile României către Marea Britanie, în creștere cu 55% în 2022

În anul 2022, exporturile românești către Marea Britanie au atins un nivel record, ajungând la valoarea de 6,2 miliarde de lire sterline, ceea ce reprezintă o creștere de 54,9% față de anul precedent.

Aceste cifre pozitive demonstrează faptul că relațiile economice dintre cele două țări se află într-o perioadă de dezvoltare constantă, chiar și în contextul dificil al Brexitului și al tensiunilor politice din regiunea Europei de Est.

„Comerțul total cu bunuri și servicii (exporturi plus importuri) între Regatul Unit și România a fost de 8,7 miliarde de lire sterline în cele patru trimestre până la sfârșitul trimestrului III din anul 2022, o creștere de 47,9% sau 2,8 miliarde de lire sterline. România își consolidează astfel statutul de mediu de investiții stabil pentru companiile britanice și nu numai,”, se menționează într-un comunicat al Departamentului.

Potrivit unui raport realizat de Departamentul pentru Business și Comerț din Marea Britanie, comerțul româno-britanic se află într-o tendință ascendentă, motivată de o serie de factori pozitivi. Investitorii străini care iau în considerare România ca destinație de investiții sunt atrași în primul rând de infrastructura modernă, stabilitatea politică și fiscală și de calitatea forței de muncă disponibile.

În plus, guvernul român oferă ajutoare de stat pentru a stimula investițiile străine, ceea ce reprezintă un alt factor atrăgător pentru companiile care doresc să-și extindă afacerile în această țară. Conform raportului, România a alocat 7% din PIB pentru investiții, ceea ce înseamnă mai mult de 100 de miliarde de lei. Aceste investiții sunt menite să sprijine dezvoltarea infrastructurii și a altor sectoare cheie ale economiei românești, cum ar fi industria și sectorul energetic.

De asemenea, datele arată că România a atras 11 miliarde de euro din investiții străine în anul precedent, ceea ce arată că țara noastră are un potențial ridicat de creștere economică și că este percepută drept o destinație atractivă pentru investițiile străine.

În concluzie, relațiile economice dintre România și Marea Britanie se află pe o tendință ascendentă, în pofida contextului politic și economic dificil din Europa de Est. Factorii care susțin această dezvoltare includ infrastructura modernă, stabilitatea politică și fiscală, calitatea forței de muncă și ajutoarele de stat acordate de guvernul român pentru stimularea investițiilor străine. Prin urmare, România reprezintă o destinație atractivă pentru investițiile străine și are un potențial ridicat de creștere economică în următorii ani.

 

Sursă: Forbes
Editor: Daniel Goci


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise