Marocul, interesat să importe ovine din România
Marocul ar putea să devină în curând o nouă destinație pentru exporturile românești de ovine. Discuțiile au demarat deja între cele două părți, urmează să fie agreat modelul de certificat sanitar veterinar, după care este așteptată o delegație formată din oameni de afaceri și oficiali guvernamentali din Maroc în România.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut vineri, 5 mai, o întâlnire în format videoconferință cu Mohamed Sadiki, ministrul agriculturii, pescuitului maritim, dezvoltării rurale, apelor și pădurilor din Regatul Marocului.
”Tema întrevederii a vizat nevoia Marocului de a importa ovine și întărirea relațiilor de cooperare dintre cele două țări. În acest sens, se lucrează la întocmirea unui Memorandum de înțelegere între cele două state pe subiecte legate de comerț exterior”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Petre Daea a precizat că o mare parte din activitatea fermelor românești poate reprezenta un exemplu de bună practică în domeniul zootehnic la nivel european. Totodată, el a dat asigurări că țara noastră acordă o importanță deosebită regulilor de export privind bunăstarea animalelor în timpul transportului.
”România este al doilea stat ca efectiv de ovine în Uniunea Europeană și MADR urmărește creșterea acestuia, pentru a putea valorifica resursele pe care țara noastră le are, iar din acest punct de vedere statul folosește toate instrumentele disponibile pentru a dezvolta sectorul și a sprijini crescătorii de ovine să-și valorifice produsele obținute în fermele pe care le au în diferite zone ale țării”, se mai precizează în comunicat.
Cei doi omologi au convenit ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile pentru agrearea modelului de certificat sanitar veterinar pentru ovine vii de către autoritățile sanitar-veterinare ale celor două state, iar ulterior o delegație formată din oameni de afaceri și oficiali guvernamentali din Maroc va realiza o vizită în România.
FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:
Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,
Sponsorul Silver – Profi,
Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.
Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.
Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.
În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.
Comentariile sunt închise