Fermierii îi acuză pe procesatori că oferă un preț mai mic pentru preluarea laptelui de la ferme
Asociația Forța Fermierilor a emis o avertizare cu privire la reducerea prețului la laptele provenit din ferme și a cerut Consiliului Concurenței să analizeze mecanismul instituit pentru reducerea cu 20% a prețului laptelui de proveniență autohtonă.
Fermierii susțin că procesatorii și comercianții încearcă să transfere reducerea de preț la raft pe umerii crescătorilor de vaci. Forța Fermierilor susține că procesatorii și retailerii vor să arunce această scădere de preț exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci din România, deoarece mecanismul de reducere a prețului, monitorizat de Consiliul Concurenței, este prost gândit și prost aplicat.
Potrivit unui comunicat emis de Forța Fermierilor, în prezent asistăm la o nouă reducere a prețului de achiziție, la poarta fermei, pentru producătorii de lapte din România. Fermierii susțin că procesatorii și retailerii încearcă să transfere reducerea de preț la raft pe umerii crescătorilor de vaci din România. Aceștia pot face asta, deoarece mecanismul de reducere a prețului este prost gândit și prost aplicat, iar Consiliul Concurenței trebuie să examineze modul de operare al procesatorilor și al retailerilor în ceea ce privește reducerea de preț de 20%.
Autoritățile au anunțat în urmă cu o săptămână că toate marile rețele de magazine și 78% dintre procesatori participă la acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui proaspăt de consum, valabil pentru șase luni. Recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că măsura îi vizează doar pe procesatori și comercianți și că producătorii nu trebuie să scadă prețul laptelui la poarta fermei.
În concluzie, producătorii de lapte din Asociația Forța Fermierilor solicită Consiliului Concurenței să analizeze modul de operare al procesatorilor și al retailerilor în ceea ce privește reducerea de preț de 20%, deoarece aceștia încearcă să transfere scăderea prețului la raft pe umerii crescătorilor de vaci din România, ceea ce va avea un impact negativ asupra acestora și asupra industriei lactate.
Sursă: Forbes
Editor: Daniel Goci
FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:
Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,
Sponsorul Silver – Profi,
Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.
Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.
Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.
În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.
Comentariile sunt închise