Festivalul RO-Wine și Gustul Italiei: 12-14 mai 2023

În acest weekend, 12-14 mai 2023, va avea loc a 8-a ediție a festivalul internațional RO-Wine în incita Fratelli Studio din București. În cadrul evenimentului, Agenția Italiană pentru Comerțul Exterior (ICE) va organiza, în premieră în România, salonul Gustul Italiei.

În cadrul salonului Gustul Italiei vor fi prezentate o selecție de specialități gastronomice italiene, vinuri de excepție, inclusiv o selecție de prosecco și vinuri bio din toate regiunile Italiei.

Italia este recunoscută la nivel internațional pentru calitatea produselor dar este și țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și de indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană (847).

România este a 17-a piață de desfacere pentru produsele agroalimentare italiene. În 2022, România a importat din Italia produse agricole și agroalimentare de peste 770 de milioane de euro, o creștere de 21,5% față de 2021.

România a exportat către Italia produse agricole și alimentare de peste 1 miliard de euro, având o creștere de 25% față de anul trecut, Italia devenind astfel, prima țară de destinație a exporturilor românești pentru categoria produselor agricole și agroalimentare.

Produse agroalimentare italiene importate în România:

  • Lactate și brânzeturi – 72,4 milioane de euro
  • Cafea – 69,5 milioane de euro
  • Panificație și patiserie – 64,5 milioane de euro

Pe lângă producția agroalimentară, Italia este unul dintre cei mai importanți producători de vin la nivel internațional, cu o producție de 49,8 milioane de hectolitri, reprezentând o cincime din producția mondială de vinuri. Italia are și un patrimoniu de biodiversitate bogat care cuprinde 560 de soiuri de viță-de-vie înregistrate.

În cadrul salonului Gustul Italiei, participanții vor putea degusta o selecție exclusivistă, mulți dintre expozanți fiind prima dată în România, de specialități alimentare și vinuri care au făcut Italia celebră. Printre produse se numără vinurile albe, roșii și prosecco, brânzeturi, paste, creme tartinabile, roșii conservate, făină, biscuiți și produse de patiserie standard și bio, prosciutto, preparate din carne, oțet balsamic, lichioruri, cafea, ulei de măsline extravirgin, ulei, orez și produse din trufe.

 

Sursă: Retail FMCG

Editor: Alexandra Băncilă


 

FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise