Cifra de afaceri din comerț a crescut cu 6,9% în primele trei luni

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, cu excepția celui cu autovehicule și motociclete, a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al acestui an, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Evoluția pozitivă a fost determinată în principal de avansul activităților de intermediere în comerțul cu ridicata, care au înregistrat o creștere impresionantă de 26,3%. De asemenea, comerțul cu echipamente informatice și de telecomunicații a înregistrat o creștere de 19,9%, contribuind astfel la rezultatele pozitive înregistrate în această perioadă.

Există mai mulți factori care au contribuit la această creștere a cifrei de afaceri. Comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri a înregistrat o creștere de 17,5%, în timp ce comerțul cu ridicata al produselor alimentare, băuturilor și tutunului a crescut cu 12%. De asemenea, comerțul cu ridicata al altor bunuri de consum a înregistrat o creștere de 10,6%. Acești factori au contribuit în mod semnificativ la creșterea generală a cifrei de afaceri în acest sector.

Cu toate acestea, există și câteva segmente care au înregistrat scăderi în primele trei luni ale anului. Comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii a înregistrat o scădere de 3%, în timp ce comerțul cu ridicata specializat al altor produse a înregistrat o scădere de 1,6%. Aceste scăderi pot fi atribuite unor factori specifici din aceste sectoare și trebuie luate în considerare în analiza generală a evoluției comerțului cu ridicata.

Dacă analizăm datele lunare, putem observa o creștere semnificativă a cifrei de afaceri în luna martie față de luna februarie, cu o creștere de 21,5%. În plus, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a înregistrat o creștere de 3,8%. Aceste date arată o tendință ascendentă în acest sector în lunile recente și sugerează o redresare puternică a activității economice în domeniul comerțului cu ridicata.

În concluzie, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, cu excepția celui cu autovehicule și motociclete, a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului curent. Evoluția pozitivă a fost determinată de creșterea activităților de intermediere în comerțul cu ridicata și de avansul comerțului cu echipamente informatice și de telecomunicații.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise