Austria: magazinul social Soma cheamă oamenii săraci să mănânce ieftin

Dacă mergem în Austria, în Schwechat (Austria Inferioară), vom putea găsi magazinele sociale care permite persoanelor cu venituri mici să cumpere produse pentru traiul zilnic cu 30 de euro pe săptămână.

În acest magazin social, un kilogram de făină poate fi cumpărat cu 0,20 cenți, cârnați la jumătatea prețului din magazine iar șampon cu 1,50 euro.

Ruth Sacher, directorul departamentului de muncă și integrare Volkshilfe declară că „Avem acum o bază fixă ​​de clienți de aproximativ 1.000 de clienți”.

Anul trecut, peste 1,5 milioane de persoane erau expuse riscului de sărăcie și excludere socială. În 2022, 201.000 de austrieci au fost considerați a fi dezavantajați semnificativ din punct de vedere material și social. Față de anul 2021, când rata sărăciei era 1,8% din populație, în anul 2022 s-*a înregistrat o creștere până la 2,3%.

În magazinele Soma din Schwechat, 150 de persoane fac cumpărături zilnic. Printre oamenii afectați de sărăcie se numără și bolnavi, șomeri, pensionari și familii cu mulți copii.

O clientă în vârstă de 74 de ani, pensionară, spune că a început să frecventeze de acum 4 ani magazinul. „Cheltuiesc cu 40% mai puțin. Nu am dulciuri, nu merg așa des la coafor și merg doar o dată pe săptămână la cafenea. (..) M-am îmbolnăvit. Dar nu am bani să merg la doctor.”

Printre clienți se mai numără și o familie de 8 persoane care locuiește aproape de magazinul social și a început să îl frecventeze la începutul anului. „Chiria a crescut, costurile cu energia s-au scumpit. Plătim 700 de euro la două luni pentru apă și curent”.

„Nu vin doar oamenii care depind de beneficiile sociale, ci și oameni din clasa medie” adaugă Sacher.

Magazinul funcționează pe donații direct la magazin: „Avem întotdeauna o cerere foarte mare pentru legume și fructe, deoarece acesta nu au o perioadă de valabilitate foarte lungă. Dar este nevoie și de alimente de bază precum orezul, pastele, uleiul și conservele”.

Accesul în magazine se poate face pe baza cardului SOMA, pe care îl primesc doar cei cu venituri sub 1.371 euro ( persoane singure) sau 2,057 euro ( 2 adulți).

Sursă: Heute

Editor: Alexandra Băncilă


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise