UE propune legi noi privind semințele modificate genetic

Datorită secetei care a afectat puternic recolta a multor țări europene anul trecut, Comisia Europeană propune o schimbare a legilor privind semințele modificate genetic.

Dezbaterile privind noua propunere de lege vor începe în luna iulie. Dacă propunerea ar fi trecută în Monitorul Oficial, legile privind anumite semințe modificate genetic utilizând câteva metode specifice – modificări care, teoretic, ar putea să se întâmple în mod natural – ar fi relaxate. Legea ar viza cu precădere anumite mutații genetice care ar scădea nivelul de irigație necesară pentru a le asigura bunăstarea.

Propunerea se confruntă cu avize negative preliminare din partea Austriei, a Ungariei, a Germaniei, a Ciprului și a Luxemburgului. De cealaltă parte a baricadei, Franța, România, Italia și Spania – țări afectate mai puternic de seceta de anul trecut – au dat avize preliminare pozitive asupra legii propuse. Propunerea este susținută și de către grupul european de lobby agricol Copa-Cogeca.

În ceea ce privește blocurile politice din cadrul Parlamentului European, Partidul Verde avertizează că această relaxare a regulilor ar putea avea consecințe nedorite, în timp ce partidul de centru-dreapta EPP declară că inițiativa ar putea contribui pozitiv către economia Europei.

Sursă: France24

Editor: Emanuel-Cristian Lipciuc


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.

Comentariile sunt închise