Fermierii români protestează la Bruxelles alături de cei europeni
Fermierii europeni, inclusiv cei români, au organizat un protest la Bruxelles, nemulțumiți de măsurile Comisiei Europene privind importurile de cereale din Ucraina.
Aceștia exprimă dezacordul față de liberalizarea comerțului internațional cu mărfuri agroalimentare ucrainene pentru încă un an, nivelul compensațiilor acordate de Uniunea Europeană și modul în care sunt organizate culoarele de solidaritate.
Fermierii și-au exprimat anumite cerințe, printre care se numără restabilirea taxelor vamale și contingentelor pentru produsele agricole și alimentare ucrainene, extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina, inclusiv ouă, carne de pasăre, ulei, făină, mălai, zahăr, fructe și legume, și prelungirea acestor măsuri până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. De asemenea, fermierii doresc extinderea listei țărilor care pot decide să interzică importul anumitor produse agroalimentare din Ucraina pe propriile piețe, în acord cu Cehia, și crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrală și de Est, care sunt afectați de consecințele invaziei rusești în Ucraina. Acest fond ar fi finanțat din surse externe celor alocate Politicii Agricole Comune.
Reprezentanții fermierilor români, membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au anunțat deja că se vor alătura Grupului de la Vișegrad extins în timpul protestului din 23 mai la Bruxelles.
Aceștia susțin că, din cauza eșecului “culoarelor de solidaritate”, fermierii din țările lor se confruntă cu o scădere rapidă a prețurilor și cu o cerere scăzută pentru cereale și semințe oleaginoase, din cauza unei oferte excesive comparativ cu cererea. Potrivit lor, stocurile se află la 150% din nivelul obișnuit pentru această perioadă, iar următoarea recoltă începe în două luni.
Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare atrag atenția asupra posibilității ca fermierii să nu aibă cui să vândă și să nu găsească spațiu de depozitare pentru cerealele și semințele oleaginoase din recolta viitoare. Aceștia subliniază că sistemul de culoare de solidaritate nu funcționează corespunzător.
Pe 23 mai, la Bruxelles, s-a desfășurat un protest cu participarea a 200 de fermieri din 6 țări, respectiv România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Slovacia. Dintre acestea, 50 de participanți provin exclusiv din România. Scopul protestului este exprimarea nemulțumirii față de soluția propusă de Comisia Europeană în ceea ce privește problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar. Aceste probleme sunt accentuate de distorsiunile de piață cauzate de conflictul armat.
Sursă: Forbes
Editor: Daniel Goci
Comentariile sunt închise