Oprirea poluării cu plastic, dezbătută la UNESCO

Reprezentanții a 175 de state s-au adunat la sediul UNESCO pentru a ajunge la un acord istoric privind oprirea poluării cu plastic.

Această inițiativă vine în urma unui acord de principiu convenit acum un an la Nairobi, Kenya, cu scopul de a pune capăt poluării cu plastic în întreaga lume. Ambiția este de a avea până la sfârșitul anului 2024 un tratat oficial sub egida Națiunilor Unite, conform Agerpres.

Un summit cu miniștri și reprezentanți din aproximativ 60 de țări s-a desfășurat sâmbătă la Paris pentru a oferi un impuls negocierilor. “Dacă nu acționăm, în 2050 vom avea mai mult plastic decât pești în oceane”, a subliniat Catherine Colonna, ministrul francez al Afacerilor Externe.

Reducerea producției de plastic este susținută de o coaliție de state, condusă de Rwanda și Norvegia, care include aproximativ 50 de țări, printre care Uniunea Europeană, Canada, Chile și, de curând, Japonia. Scopul acestei coaliții este să oprească poluarea cu plastic până în 2040.

Cu toate acestea, alte state sunt mai reticente și insistă asupra reciclării și gestionării mai bune a deșeurilor. China, SUA, Arabia Saudită și în general țările membre OPEC se regăsesc în această tabără, având intenția de a-și proteja industria petrochimică.

“Lupta împotriva poluării cu plastic ne va facilita lupta împotriva schimbărilor climatice și păstrarea oceanelor și biodiversității”, a declarat ministrul Tranziției Ecologice, Christophe Béchu.

Această problemă are o importanță deosebită în contextul în care producția anuală de plastic s-a dublat în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone. Până în 2060, această cantitate ar putea tripla.

“Trebuie să fim atenți să nu înlocuim dezbaterile privind reducerea producției de plastic cu problema reciclării”, a avertizat Christophe Béchu.

Cu toate acestea, două treimi din producția mondială de plastic au o durată scurtă de viață și se transformă în deșeuri care trebuie tratate după o singură utilizare. 22% din aceste deșeuri sunt abandonate (aruncate în gropi de gunoi, incinerate sau aruncate în natură), iar mai puțin de 10% sunt reciclate.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


Comentariile sunt închise