Trei sferturi dintre companiile românești au inițiat tehnologia cloud

Tendințele privind implementarea tehnologiei cloud în companiile din România sunt în creștere, conform unui sondaj realizat de către PwC.

Aproximativ 71,4% dintre companiile românești au inițiat procesul de implementare a cloud-ului sau planifică să adopte această tehnologie mai extins în următorii doi ani, un procent similar cu media înregistrată în regiunea ECE.

Potrivit lui Gabriel Voicilă, Partener Tehnologie la PwC România, cloud-ul a devenit o componentă esențială în mediul de operare digital, iar adoptarea sa face parte din procesul de transformare a afacerilor. Implementarea tehnologiei cloud aduce numeroase avantaje, printre care generarea de noi modele de afaceri și creșterea veniturilor.

Cu toate acestea, doar 12% dintre companiile românești intervievate au declarat că toate activitățile lor sunt deja în cloud. Aceasta implică, printre altele, capacități avansate de dezvoltare de servicii și optimizarea volumului de muncă. Cu toate acestea, procentul este mai mare decât media de 8% înregistrată în regiunea ECE.

Conform sondajului realizat de PwC, peste 38% dintre companiile din România își propun să-și transfere toate operațiunile în cloud în următorii doi ani, iar 43% doresc să mute cel puțin jumătate din operațiuni. Un număr semnificativ de companii din România urmăresc să profite de avantajele oferite de tehnologia cloud.

Modernizarea este unul dintre principalele motive pentru utilizarea tehnologiei cloud în rândul companiilor românești, fiind menționat de 42,9% dintre respondenți. Acest motiv este valabil și pentru aproximativ jumătate (49%) dintre companiile din regiunea ECE.

În ceea ce privește dezvoltarea capacităților în cloud în următoarele 12 luni, companiile din România doresc să se concentreze pe analiza datelor (66,7%), securitatea cibernetică (64,3%), stocarea (57%) și inteligența artificială și învățarea automată (47,6%).

Cu toate acestea, există anumite bariere care împiedică companiile să valorifice pe deplin potențialul tehnologiei cloud, atât în cazul companiilor românești avansate în cloud, cât și în cazul celorlalte. Principalele provocări menționate includ deficitul de talente (42,9%), incapacitatea de a măsura eficient randamentul investițiilor (35,7%) și constrângerile bugetare și/sau de investiții, precum și limitările capacităților tehnologice (ambele cu un procent de 33,3%).

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


Comentariile sunt închise