Spania și Portugalia: urgența rămâne seceta

Miniștrii agriculturii din Spania și Portugalia cer Uniunii Europene măsuri extraordinare.

Spania și Portugalia vor cere împreună Bruxelles-ului să adopte măsuri pentru a atenua efectele secetei asupra agriculturii europene. Printre acestea, activarea urgentă a fondului de rezervă de criză al Politicii Agricole Comune (PAC) și majorarea avansurilor până la maximul permis de lege, astfel încât fermierii și crescătorii să aibă mai multe resurse pentru atenuarea consecințelor.

Acest lucru a fost convenit de miniștrii Agriculturii, Pescuitului și Alimentației Luis Planas (Spania) și Maria do Céu Antunes (Portugalia), în cadrul întâlnirii bilaterale desfășurate la Lisabona. Ambii au convenit să exprime această nevoie cu o singură voce, având în vedere devastările pe care seceta intensă o provoacă în Peninsula Iberică, la următorul Consiliu al Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din Uniunea Europeană.

Cele două țări iberice, cu sprijinul Franței și Italiei, vor exprima Comisiei Europene, la următoarea ședință a Consiliului de azi, 30 mai, nevoia de a activa toate măsurile necesare în fața unei probleme europene, precum seceta.

Planas a amintit că pe 24 aprilie a trimis o scrisoare comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în care a cerut Comisiei Europene să stabilească măsuri urgente pentru a atenua situația de secetă. Această inițiativă are și sprijinul Franței, așa cum a confirmat ministrul Marc Fesneau câteva zile mai târziu într-o altă întâlnire bilaterală pe care a avut-o cu Planas la Paris la sfârșitul lunii trecute.

Sursa: efanews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise