Ungaria, singura țară care menține restricțiile pentru Ucraina

Ungaria rămâne singura țară vecină cu Ucraina care încă menține restricții unilaterale împotriva importurilor agricole ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) pentru Comerț și Agricultură, Miriam Garcia Ferrer, a declarat săptămâna trecută la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al CE a menționat că Ungaria este încă singura țară care nu și-a ridicat măsurile unilaterale împotriva exporturilor agricole din Ucraina. Un pachet de asistență a fost oferit țărilor UE, cu condiția ca măsurile unilaterale să fie retrase, a adăugat ea.

Ea a amintit că, la 28 aprilie, CE a convenit cu patru dintre țările vecine ale Ucrainei (Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia) asupra unui pachet de măsuri care urmează să fie implementat după ce țările și-au ridicat acțiunile unilaterale împotriva importurilor agricole din Ucraina. Pachetul a inclus asistență directă pentru fermierii afectați din cinci țări, inclusiv România.

Ferrer a adăugat că aceste măsuri au fost prezentate pe 3 mai. Ei au discutat despre pachetul de ajutor de 100 de milioane EUR și condițiile de plată a acestuia. În acest moment, este de așteptat ca anumite măsuri unilaterale care au fost introduse să fie eliminate, iar apoi să se facă următorii pași, a spus Miriam Garcia Ferrer.

Ea a menționat că acești bani sunt alocați din așa-numita rezervă agricolă a UE de 450 de milioane de euro pe an.

Purtătorul de cuvânt al CE a menționat că o parte din această sumă pentru pachetul de prim ajutor (56 de milioane EUR) a fost deja utilizată. Acum au fost propuse alte 100 de milioane EUR pentru al doilea pachet și sume mai mici pentru țările afectate de alte situații de piață și crize. Mai există mai mult de jumătate din această sumă și va fi folosită dacă apare o altă criză sau situație.

Ferrer a confirmat, de asemenea, că CE a primit un apel din partea mai multor state membre care protestează împotriva alocării ajutoarelor din rezerva agricolă țărilor care recurg la șantaj în jurul tranzitului cerealelor din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt a spus că CE va răspunde în curând la apelul acestor țări.

După cum s-a raportat, pe 2 mai, CE a anunțat măsuri temporare privind importurile din Ucraina. Acestea limitează furnizarea de produse agricole ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Restricțiile se vor aplica la patru produse agricole (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui) originare din Ucraina și vor rămâne în vigoare până la 5 iunie 2023.

Sursa: ukrinform

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise