Programul Tomata, în pericol

Legumicultorii se află în pericol să rateze programul Tomata, pentru că din cauza temperaturilor scăzute nu se pot încadra în termenele de recoltare a producției. În aceste condiții, nu este exclus ca anumiți producători să forțeze coacerea pentru a prinde ajutorul de 3.000 euro/hectar.

Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită Ministerului Agriculturii prelungirea termenului limită de recoltare a tomatelor până la data de 31 iulie 2023, inclusiv. Conform legislației în vigoare, termenul pentru valorificarea producției minime la Programul Tomata 2023 este data de 30 iunie.

‘’Vă solicităm prelungirea termenului de recoltare până la 31.07.2023 și pentru a stimula producția de tomate și a nu dezechilibra piața în lipsa acestora în perioadele în care în România se poate produce în mod tradițional fără a mai crea blocaje sau supraproducții.

Totodată siguranța și securitatea alimentară trebuie să primeze, iar fermierii să nu fie constrânși să aplice tratamente și tehnologii neadecvate pentru maturare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către Uniunea Salvăm Țăranul Român.

Membrii Uniunii precizează că în urma analizei situației cultivatorilor de tomate înscriși în Programul de Susținere a producției de tomate în spații protejate de către Departamentul de Horticultură din cadrul organizației, pe baza informațiilor venite de la membrii din țară,  fermieri înscriși în program și chiar de la autorități locale, s-a ajuns la concluzia că foarte mulți fermieri înscriși în program riscă să nu îndeplinească cerința impusă în program de a comercializa cantitatea minimă cerută pentru a fi eligibili (3000 kg/1000mp), din cauza faptului că temperaturile diurne, dar mai ales cele nocturne din lunile februarie și până la jumătatea lunii Iunie s-au aflat cu mult sub media normală pentru acea perioadă, lucru confirmat de ANM prin caracterizările lunare emise.

Legumicultorii afirmă că temperaturile au avut valori de la 10 grade Celsius, până la 2 grade Celsius au fost și două perioade de minim 5 zile când temperaturile nocturne în lunile aprilie si mai au coborât până la -10 grade Celsius.

De asemenea, perioadele foarte mari de timp cu nebulozitate atmosferică, peste 75% din intervalul februarie-Iunie, au dus la dezvoltarea mult mai înceată a plantelor, avortarea florilor, creșterea dezechilibrată, apariția bolilor de tip mană, făinare și putregaiuri și bineînțeles deprecierea cantitativă și calitativă a tomatelor, ceea ce are ca efect recoltarea întârziată a fructelor.

Conform ANM, au fost cele mai scăzute temperaturi din ultimii 50 de ani, fiind emise și avertizări meteo în acest sens, susțin legumicultorii.

Programul Tomata se adresează tuturor cultivatorilor de tomate în spații protejate din țară cu sisteme de încălzire sau fără (doar 1% din producătorii înscriși în program au sisteme de încălzire, diferența de 99% nu au această dotare), iar, conform Tratatului de Legumicultură, a altor studii și lucrări științifice în domeniu și bineînțeles a specialiștilor, se știe faptul că timpurietatea unei plante este dată de suma gradelor de căldură acumulate pe o perioadă determinată de timp. În acest an, perioada de recoltare a fost decalată cu cel puțin 20-30 de zile, arată Uniunea Salvăm Țăranul Român.

În același timp, legumicultorii mai cer noii conduceri a Ministerului Agriculturii să înființeze o direcție de Horticultură în cadrul Ministerului Agriculturii, care să dezvolte programe și politici adecvate ‘’acestui sector atât de greu încercat și care nu mai atrage foarte mulți fermieri, ci dimpotrivă’’.

Ajutorul de minimis pentru programul Tomata 2023 este stabilit la un cuantum de 3.000 de euro pentru fiecare beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat.


 

Comentariile sunt închise