Fermieri din Vrancea, în faliment, din cauza secetei

Aproape o treime din fermele din Vrancea, județ a cărui producție agricolă a fost compromisă de secetă, anul trecut,  riscă să dea faliment în 2023, din cauza datoriilor mari.

Până și despăgubirile promise de autorități vor fi de trei ori mai mici, ceea ce constituie lovitura de grație pentru mulți agricultori.

Ultimii ani au fost deosebit de grei pentru fermierii din Vrancea, din cauza secetei, iar efectele încep să se facă simțite. Din păcate, secetă este și acum atât în Vrancea, cât și în județe precum Galați sau Buzău, dar și în Dobrogea.

‘’Seceta din 2020 s-a perpetuat, 2021 n-a fost un an deosebit, iar în 2022 a fost dezastru total cu producții de 800 kg/ha la grâu și zero kilograme/ha la porumb și floarea soarelui. În jurul meu, sunt cel puțin 7 fermieri care au dat faliment, au închis efectiv, au utilajele la vânzare, ca să nu spun de membrii din Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea că au datorii la jumătate din cheltuiala de anul trecut, iar scadența este anul acesta’’, a declarat Teofil Dascălu, membru al Consiliului Director al Forumului APPR, într-o conferință de presă.

Cei care au dat primii faliment au fost fermierii mici, cu suprafețe de până la 100 hectare, cu o singură excepție: o exploatație de 300 hectare. Vor urma acum agriculturii care lucrează între 100- și 300 hectare, existând riscul ca la nivel de județ terenurile agricole să ajungă să fie administrate de doar câțiva fermieri.

‘’Situația este disperată. Cred că vor da faliment cel puțin 30% din fermierii din Vrancea, anul acesta, iar ușor – ușor suprafețele se vor comasa în mâinile câtorva agricultori, nu acesta este scopul unei societăți solide, nu dorim 5 oameni în fruntea agriculturii din județ, dorim cât mai mulți fermieri’’, a mai precizat Dascălu.


 

Comentariile sunt închise