Focar de pestă porcină africană la Smithfield

Pesta porcină africană (PPA) lovește din nou pe cel mai mare producător de carne de porc din România, gigantul Smithfield. Este vorba de ferma de la Voiteni din județul Timiș, unde se află circa 54.000 de porci.

În urmă cu aproximativ o lună, fuseseră depistate focare în alte două ferme ale Smithfield, cu efective de circa 18.000 porci. De asemenea, anul trecut, în luna octombrie, a fost înregistrat un focar de PPA la ferma din localitatea Parţa de lângă Timişoara, unde au fost sacrificați circa 40.000 de porci.

Într-o perioadă în care numărul focarelor era în scădere în România, gigantul Smithfield primește lovitura de grație: existența pestei porcine africane a fost confirmată în exploatația comercială de porcine de la Voiteni de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

„După efectuare examenelor  de laborator efectuate  la Institutul de  Diagnostic și Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată Pestă Porcină Africană. După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată ședința cu toți membrii CLCB, în urma  căreia s-a votat emiterea Hotărârii  de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficialșşi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comercială SC Smithfield România SRL- Ferma Voiteni, județul Timiș”, a transmis, vineri, DSVSA Timiș.

Autoritățile urmează să stabilească exact câţi porci vor fi ucişi, având în vedere că animalele se află în mai multe hale.

După confirmarea focarului, a fost instituită o zonă de protecție în preajma comunei Voiteni, precum și una de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, care include localitățile: Folea, Ghilad, Ofsenița, Deta, Opaița, Denta, Rovinița Mare, Birda, Sângeorge, Berecuța și Mănăstire.


 

Comentariile sunt închise