Carnea de porc, tot mai scumpă în Europa
Carnea de porc înregistrează prețuri record, în acest an, pe piața internațională, iar efectele se vor simți cât de curând pe plan intern, mai ales că România este dependentă de importuri, care au ajuns să acopere peste 89% din consum.
Deficitul intern a crescut de la an la an, din cauza focarelor de pestă porcină africană, dar și a lipsei unor programe de susținere a sectorului (programul pentru reproducție este tras pe linie moartă de ani buni), care au făcut ca efectivele de porci să se prăbușească.
Probleme la porc sunt nu doar la noi, ci și pe piața internațională, unde Germania, de exemplu, cel mai mare producător de carne de porc din Europa, a ajuns să apeleze la importuri, în contextul în care prețurile s-au mărit semnificativ, față de acum un an.
”La carnea de porc se va modifica prețul într-o lună-două, dacă nu se întâmplă ceva semnificativ pe piață. Eu zic că prețul va crește între 25 și 40%. De când cu pesta porcină nu s-a luat concret nicio măsură în sensul dezvoltării de noi ferme. Este lege dată în Parlament pentru fermele de reproducție de câțiva ani, nu s-a finanțat nimic. Dacă o crești în România, o scroafă de reproducție te costă 50 de euro, pe când dacă o aduci din Germania – 100 euro”, a declarat pentru Ziarul Puterea Dragoș Frumosu.
Pe plan european, prețurile au atins un nivel record, iar marjele producătorilor s-au dublat în ultimele luni. La finele lunii martie, kilogramul de carne de porc avea un preț de 2,37 euro/kg, raportat la 1,7 euro/kg, în urmă cu un an. Pe 26 iunie, de exemplu, prețul ajunsese la 2,29 euro/kg, în condițiile în care oferta este redusă în piață, la fel și cererea.
La noi, ceafa de porc fără os se vinde, în prezent, cu 23,99 lei/kg la Kaufland, cu o reducere de 33%, în timp ce la producătorul Unicarn, același produs avea un preț de 26,99 lei/kg. În decembrie 2022, prețul trecuse de 30 de lei/kg, în multe supermarketuri.
Comentariile sunt închise