Prețul laptelui proaspăt românesc, în scădere

Prețul laptelui proaspăt de proveniență românească continuă să scadă în luna iunie, înregistrând o reducere medie de peste 20%. Această scădere este rezultatul implementării unui acord voluntar temporar între retaileri și procesatori, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenței a examinat prețurile a 90 de sortimente de lapte provenite de la 21 de procesatori și comercializate în cele mai mari 10 rețele de magazine din România.

Analiza inițială s-a bazat pe datele valabile până la data de 5 mai 2023, iar etapa următoare a inclus informațiile disponibile până la data de 12 iunie 2023.

Astfel, în luna mai, odată cu implementarea acordului, prețul laptelui românesc, indiferent de conținutul de grăsime (1,5% sau 3,5%), a înregistrat o reducere de 19,89%. În luna iunie, prețul la raft a continuat să scadă, înregistrând o reducere de 20,54%.

”Reamintim că acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului laptelui proaspăt de consum a intrat în vigoare la data de 1 mai 2023, pentru o perioadă de șase luni”, declară reprezentanții Consiliului Concurenței.

La acest acord voluntar participă toate marile rețele de magazine și toți procesatorii care îndeplinesc condițiile stabilite: comercializarea laptelui proaspăt românesc la un preț de peste 7 lei/litru (fără a fi inclus în promoții) la data de 11 aprilie 2023.

Sursă: Forbes

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise