Annabella intră în lupta pentru retailul alimentar

Retailul alimentar din România se confruntă cu o dominanță puternică a jucătorilor străini, dar recentul anunț al lanțului de magazine Annabella indică o posibilă schimbare în peisajul afacerilor autohtone. Cu o rețea de 100 de magazine și o valoare a afacerii de aproape 500 de milioane de lei, Annabella a achiziționat lanțul Best Market într-o tranzacție semnificativă în industria retailului alimentar românesc.

Această mișcare reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea și maturizarea rețelei Annabella, conform declarațiilor co-fondatoarei și directorului general, Dorina Mutu..

„Această preluare reprezintă un moment semnificativ în dezvoltarea reţelei noastre, care reconfirmă punctul de maturitate în care se află Annabella“, a declarat Dorina Mutu.

În ultimii ani, România a fost dominată de marile lanțuri de magazine străine, iar majoritatea afacerilor autohtone au fost închise, au intrat în faliment sau au fost preluate în urma crizei economice din 2008-2009. Cei zece jucători din comerțul modern controlează în prezent aproximativ 70% din piața estimată la 22-25 miliarde de euro anual.

Cu toate acestea, Annabella își face loc și se confruntă direct cu acești mari jucători străini. Așa cum Dedeman domină sectorul bricolajului, Annabella devine primul retailer autohton important în industria alimentară. Prin modelul său integrat de retail și producție, care este utilizat și de alți antreprenori locali, Annabella reușește să concureze prin controlul teritoriului și prin avantajul oferit de producție proprie.

Este important să vedem astfel de exemple de reușită în afaceri autohtone, deoarece acestea pot contribui la diversificarea pieței, la promovarea spiritului antreprenorial și la stimularea economiei locale. Anunțul făcut de Annabella reprezintă un pas înainte în această direcție și ne arată că există oportunități pentru afacerile autohtone de a concura cu succes într-un mediu dominat de jucători străini.

 

Sursă: Ziarul Financiar

Editor: Alexandra Băncilă

 

Comentariile sunt închise