ANPC retrage de pe piaţă aparatul care indică nitraţii din legume şi fructe

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va dispune retragerea de pe piaţă a unui aparat care analizează nivelul de nitraţi şi nitriţi din legume şi fructe, după cum susține producătorul, pe motiv că nu este acreditat.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, spune nu există o acreditare a aparatului şi nu au fost făcute teste care să susţină caracteristicile acestuia. Aceste aparate au născut controverse şi panică în rândul populaţiei, în ultiima perioadă, spune șeful instituției de control.

Pe piața internă aparatele de acest gen găsite pânâ acum sunt fabricate în China și Rusia.

“Am dispus o acţiune de control cu privire la aparatele ce se pretind a putea constata prezenţa şi cantitatea nitraţilor, nitriţiilor şi a altor ubstanţe de acelaşi gen în legume şi fructe.  Acestea nu au niciun fel de acreditare şi nici nu răspund niciunei exigenţe de calibrare. Cele identificate pe piaţă până la acest moment sunt unul fabricat în Rusia şi celălalt în China, iar răspunsul distribuitorilor la întrebarea adresată dacă au sau nu vreo variantă de testare acreditată răspunsul a fost unanim nu. Vom dispune retragerea de pe piaţă a acestor jucării care au născut controverse şi panică în rândul populaţiei.  Dacă ar fi fost acreditate, omologate, testate şi calibrate pentru aceste analize, cu siguranţă fiecare dintre autorităţi, inclusiv a noastră, ar fi avut în dotare din dorinţa de a proteja cetăţenii”, a declarat Horia Constantinescu.

Firma care vinde aceste aparate – Multilab SRL nu are o acreditare a aparatului, spune Constantinescu.

“În legătură cu  aparatul Ecotester Soeks, s-a constatat ca acesta «este conceput pentru analiza expresă a fructelor, legumelor şi cărnii proaspete pentru nitriţi şi pentru evaluarea nivelului de radioactivitate a produselor şi detectarea obiectelor, alimentelor sau materialelor de construcţie contaminate cu elemente radioactive», deci «bun la toate». În condiţiile în care nu există nicio acreditare a vânzătorului, a aparatului, nu există nicio analiză de laborator din care să rezulte caracteristicile acestuia, nu există nicio etalonare legală în sensul celor specificate, nu există teste efectuate pentru a susţine legal caracteristicile lui se poate concluziona că operatorul economic practică o acţiune înşelătoare prin vânzarea lui. Astfel se încalcă preved.L363/2007, art.6(1), lit.b şi se sancţionează cu 20.000 lei. S-a dispus măsura de încetare de punere pe piaţă a produsului”, a mai precizat preşedintele ANPC.


Comentariile sunt închise