Proiectul european Agritech în Italia

Proiectul Agritech EU, „Agricultura digitală pentru dezvoltare durabilă”, coordonat de Universitatea din Pisa, se află în derulare.

Cu un buget de circa 3,5 milioane de euro, cofinanțat la 50% prin programul Europa Digitală, este coordonat de profesorul Gianluca Brunori de la Universitatea din Pisa: consorțiul universitar Quinn, CNR-Iști, Universitatea din Macerata, Universitățile din Gent, Atena, Almeria și Montpellier cu participarea unor companii agricole.

Scopul Agritech, subliniază un comunicat oficial, „este dezvoltarea unor module educaționale care să construiască competențe de nivel înalt în domeniul digitalizării pentru agricultură durabilă, cu un accent deosebit pe principiile agroecologiei și inovației responsabile”.

Vor fi abordate, printre altele, subiectele agriculturii de precizie, utilizarea dronelor în scopuri de monitorizare, managementul datelor din fermă, aplicarea inteligenței artificiale, automatizarea operațiunilor agricole și digitalizarea trasabilității lanțului de aprovizionare.

„Pentru fiecare dintre aceste subiecte – adaugă nota – vor fi analizate și socio-economice, inclusiv riscuri și consecințe nedorite, precum și implicații juridice. Cursurile se vor baza pe programe interdisciplinare care combină expertiza tehnologică, agronomică și socio-economică”.

Modulele vor fi destinate în primul rând studenților cu diplome de licență în științe agricole, informatică și inginerie informatică.

„Proiectul – explică lansarea – aspiră la construirea unui catalog european de activități de blended learning, cu accent pe predarea inovatoare bazată pe experiență, puternic orientată pe instrumente online”.

Sunt planificate mobilitatea studenților și a facultăților și activarea diplomelor comune.

Sursa: efanews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise