Prețul grâului a crescut cu 13%, tensiunile cresc între Rusia și Ucraina

În ultimele trei zile, prețul grâului a înregistrat o creștere semnificativă de aproape 13%, ca urmare a avertismentului dat de Statele Unite ale Americii (SUA) cu privire la amplasarea de noi mine de către Rusia în apropierea porturilor ucrainene.

Aceste tensiuni dintre cele două țări au generat o situație incertă în piața cerealelor, iar industria agricolă este profund afectată.

Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, Adam Hodge, există suspiciuni că Rusia are intenția de a ataca navele comerciale care transportă cereale din Ucraina pe Marea Neagră, în scopul de a învinovăți apoi Kievul. Această declarație șocantă făcută de un oficial al Casei Albe a generat neliniște și incertitudine în rândul comercianților și investitorilor din domeniul agricol.

SUA și-au exprimat îngrijorarea și pe fondul refuzului Moscovei de a prelungi acordul care permitea exporturile de cereale ucrainene. Aceasta a avut loc în contextul în care în ultimele zile au fost raportate atacuri rusești asupra unor terminale cerealiere din portul Odesa. Aceste acțiuni agresive ale Rusiei au dus la o nouă fază a conflictului și au accentuat tensiunile deja existente între cele două țări.

Totodată, Ministerul rus al Apărării a emis o notificare conform căreia va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potențiale transporturi de încărcături militare și, implicit, potențiale ținte militare. Această abordare agresivă a generat și mai multă îngrijorare în privința siguranței și stabilității transportului naval în regiune.

Aceste evenimente recente au atras atenția întregii industrii agricole și au avut un impact puternic asupra pieței cerealelor. Firmele de consultanță, precum Agritel, susțin că atacarea terminalelor de cereale din porturi semnifică o nouă fază a conflictului și implică consecințe imediate asupra exporturilor agricole ale Ucrainei.

Ceea ce înrăutățește și mai mult situația este faptul că reducerea capacității de export a Ucrainei are loc într-un moment critic, în care țara se află în plin proces de recoltat pentru mai multe din culturile agricole. Reducerea capacității de a transporta și exporta cerealele poate afecta grav sectorul agricol al Ucrainei și poate avea un impact semnificativ asupra economiei țării.

În concluzie, tensiunile politice și militare dintre Rusia și Ucraina au declanșat o situație complexă în industria agricolă, în special în ceea ce privește exporturile de cereale. Creșterea prețului grâului și incertitudinea legată de exporturile agricole reprezintă o provocare pentru fermieri, comercianți și investitori, iar consecințele pot fi resimțite pe termen lung în economia ambelor țări și a regiunii în ansamblu.

Este esențial ca liderii politici să găsească soluții diplomatice pentru a detensiona situația și pentru a restabili stabilitatea și prosperitatea în regiune.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


 

Comentariile sunt închise