Ce vrea Polonia în schimbul solidarității cu Ucraina

Solidaritatea Varșoviei cu Kievul nu are limite – ei bine, aproape. Ea se reduce doar la bani.

La mai bine de un an după ce UE a creat „căi de solidaritate” pe uscat pentru a ajuta la scoaterea a milioane de tone de produse agricole – principalul export al Kievului – din Ucraina, Varșovia amenință că își va închide propria frontieră pentru a doua oară, dacă Bruxelles-ul nu va extinde restricțiile temporare și nu vine cu numerar pentru a se asigura că nimic nu se blochează în Polonia.

Mișcarea unilaterală ar încălca regulile comerciale comune ale UE, dar Varșovia susține că este necesară deoarece produsele ucrainene – acum blocate încă o dată de Rusia de la ruta lor tradițională de export la Marea Neagră – subminează fermierii polonezi.

„Interesele fermierilor noștri sunt primordiale pentru noi”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, reporterilor, după o întâlnire a miniștrilor UE din agricultură, marți, la Bruxelles. „Deciziile noastre nu sunt împotriva nimănui, ele sunt în primul rând pentru fermierii noștri”.

După invadarea Ucrainei de către Rusia și blocarea porturilor sale de la Marea Neagră anul trecut, țările din estul UE – Polonia, România și, într-o mai mică măsură, Bulgaria, Ungaria și Slovacia – s-au văzut inundate cu volume fără precedent de cereale ucrainene.

Cerealele care au intrat în Polonia, cele mai multe au ajuns doar până în regiunea de est de la granița cu Ucraina.

Telus a acuzat comercianții multinaționali că au adus cereale ucrainene peste graniță și le-au vândut intermediarilor locali, cum ar fi mori și producătorii de furaje. Fermierii polonezi, la rândul lor, au văzut că cererea pentru propriile lor produse a scăzut.

Chestiune de solidaritate

Aliații care susțin Polonia și celelalte patru țări sunt însă puțini.

„Această interdicție temporară a fost absolut necesară, deoarece aceste țări nu ar rezista presiunii”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul polonez pentru agricultură al UE.

Alții văd lucrurile altfel.

Înalți oficiali ucraineni au criticat restricțiile, președintele Volodymyr Zelenskyi afirmând că orice extindere a restricțiilor este „absolut inacceptabilă și de-a dreptul neeuropeană”.

Totul despre bani

Bruxelles-ul nu a luat o poziție față de amenințarea poloneză, alegând în schimb să faciliteze negocierile cu ușile închise între cele cinci țări UE și Ucraina.

În condițiile în care Comisia nu a luat în considerare, Lituania a propus transferarea exporturilor de cereale ucrainene prin Polonia către portul său baltic Klaipėda și alte patru porturi din Estonia și Letonia.

Dar fiecare milă crește costul transportului, făcând produsele ucrainene mai puțin competitive pe piața globală. Apoi mai sunt costurile logistice ale extinderii feroviare și a capacității de stocare și nimeni – mai ales Varșovia – nu vrea să plătească o factură care ar putea ajunge la sute de milioane de euro.

Telus a spus că, dacă Bruxelles-ul sau alte țări UE vor să subvenționeze transportul cerealelor prin Polonia, ar fi bineveniți să facă acest lucru.

„Comisia Europeană are întotdeauna finanțare pentru atât de multe lucruri diferite, așa că poate găsi și bani pentru a subvenționa transportul”, a spus el. „Polonia este un mare susținător al ajutorării Ucrainei – nu cred că cineva se îndoiește de asta. Dar acest sprijin ar trebui să fie răspândit în toate țările, nu doar în Polonia și alte țări de la graniță acesteia”.

Marea întrebare care planează asupra Telus acasă este cine a importat de fapt cereale ucrainene în Polonia – cu zvonuri că înalți oficiali guvernamentali polonezi încurajau companiile să profite de prețurile mai mici și să aducă lucrurile în țară.

La preluarea mandatului în aprilie, Telus a spus că va publica o listă de companii.

El încă nu a făcut acest lucru, alimentând îngrijorarea că lista ar putea stânjeni tabăra de guvernământ înainte de alegeri.

Jan Maria Jackowski, membru al Senatului polonez, a cerut săptămâna trecută Telus să-și țină promisiunea. „Dezvăluirea acestei liste este cheia înțelegerii acestei situații”, a spus el

Sursa: politico.eu

Editor: Irina Bogdan


CLS Budapesta

Comentariile sunt închise