Reconstrucția lanțurilor de aprovizionare post-pandemie, 2023

De-a lungul anilor, lanțurile de aprovizionare au jucat un rol crucial în economia globală, asigurând transportul de bunuri și o varietate de opțiuni logistice. Cu toate acestea, în 2020, pandemia de COVID-19 a oprit brusc aceste lanțuri, iar multe afaceri încă se luptă să se recupereze după acest șoc masiv.

Tensiunile geopolitice din Ucraina și Marea Chinei au adăugat și ele un nivel suplimentar de incertitudine, făcând securizarea lanțurilor de aprovizionare o sarcină dificilă.

Compania Willis Towers Watson a realizat un studiu cu 800 de lideri din logistică din opt sectoare-cheie și a constatat că majoritatea afacerilor au suferit pierderi mai mari decât erau estimate în timpul crizei. Acest lucru a determinat o revizuire a lanțurilor de aprovizionare și o preocupare sporită pentru reducerea riscurilor și creșterea rezistenței.

Studiul a arătat că decidenții din supply chain au făcut îmbunătățiri și schimbări semnificative în gestionarea lanțurilor de aprovizionare pentru a se adapta la noile circumstanțe. Colaborarea cu furnizorii a fost identificată ca o oportunitate importantă de îmbunătățire a gestionării.

Asigurarea împotriva riscurilor în lanțul de aprovizionare este considerată esențială de majoritatea liderilor chestionați, însă numai o mică parte dintre ei au o asigurare specifică pentru acoperirea riscurilor de întrerupere a lanțului de aprovizionare.

Reconstrucția lanțurilor de aprovizionare se concentrează pe creșterea rezilienței, reducerea complexității și securizarea sistemelor. Problemele precum penuria de forță de muncă, inflația și instabilitatea politică continuă să fie provocări majore pentru lanțurile de aprovizionare în 2023. Digitalizarea și tehnologiile emergente, cum ar fi IoT, joacă un rol important în urmărirea bunurilor și gestionarea lanțurilor de aprovizionare.

În final, adaptarea rapidă la schimbările actuale și îmbinarea practicilor de succes cu tehnologiile emergente sunt esențiale pentru succesul lanțurilor de aprovizionare în era post-pandemică.

 

Sursă: Progresiv

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise