Criză în sectorul apicol românesc

Apicultorii români se confruntă cu o situație critică: reducerea efectivelor de albine, importuri masive de miere și lipsa resurselor financiare.

Aceștia solicită autorităților acordarea unui ajutor de minimis pentru compensarea pierderilor, ținând cont că fenomenele meteo extreme la diminuarea producției cu mai mult de jumătate, iar lipsa resurselor financiare, scăderea consumului şi importurile masive de miere au generat probleme grave în acest segment de producție.

„În ultimii ani, producțiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din producția medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depășește 48-50% din producția medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că prețurile de achiziție sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina şi alte ţări extra-comunitare ne omoară. Stăm şi cu bruma de miere pe care o avem în stoc şi nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare. Lipsa fondurilor proprii şi lipsa susținerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă şi de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, pentru AGERPRES.

Acesta s-a plâns că anul trecut s-au confruntat cu o situație fără precedent în 50 de ani de istorie a apiculturii românești, nu a fost cerere de export iar consumul intern a scăzut.

„Am văzut că nici programul Mierea în Şcoli nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amânat pentru al 17-lea an consecutiv, deși România se află în coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor. Anul acesta, deși este unul slab, cu o producție între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă. Noi aducem miere din Ucraina şi a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în școli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situație nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a avertizat Fetea.

Dată fiind această situație, ACA acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai echilibra din pierderi. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) avea alocat, anul trecut, un buget un sprijin pentru sectorul apicol, însă acesta nu a fost acordat.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România i-a solicitat, în urmă cu câteva zile, o întâlnire noului ministrului al Agriculturii, Florin Barbu, pentru a-l informa despre problemele grave din apicultură şi pentru găsirea unor forme de sprijin. Informări similare au fost trimise şi către premierul României.

„…Lipsește dialogul cu sectorul apicol şi nu știu de ce, pentru că noi am avut întotdeauna un comportament onorabil şi profesionist. Repet, lipsa dialogului, faptul că nu se poate vinde mierea, prețurile sunt foarte mici, prețurile de cost care au crescut cu 30-40% şi niciun ajutor financiar, cam acestea ar fi problemele noastre. Ei tot bat apă în piuă că sunt fonduri prin Programul Naţional Apicol (PNA), dar de acesta beneficiază doar aproximativ 25% dintre apicultori, iar restul de 75% stăm şi așteptăm divinitatea să ne ajute şi natura mamă. De aceea am solicitat o întâlnire cu Ministrul Agriculturii, pentru analizarea acestor probleme, pentru evitarea colapsului şi găsirea unor soluții reale în apicultură”, a explicat Ioan Fetea.

Acesta a subliniat vehement că dacă se va aproba pachetul de măsuri fiscale apărute recent în spațiul public, acesta ar putea afecta mai mult de jumătate din acest sector.

Conform statisticilor românii consumă 550 gr per locuitor, la coada clasamentului european, de 3-4 ori mai puțin decât Germania, Olanda și Belgia.

Azi, la nivel naţional, există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistrați peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.

Sursa: agerpres

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise