Alimente mai ieftine cu până la 50%, după plafonare

Ministrul Agriculturii susține că alimentele s-au ieftinit cu până la 50%, după plafonarea prețurilor pentru cele 14 produse alimentare de bază.

Ordonanța de Urgență nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare produce efecte imediate, prețurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Analiza prețurilor din supermarket-uri evidențiază faptul că scăderile substanțiale de preț se înregistrează la produse cum ar fi: pâinea, uleiul și cartofii, urmate de brânza telemea, mălai, faină albă și zahăr.

Actul normativ vizează limitarea pentru o perioadă de trei luni a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.

„Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei românești și că, împreună cu reprezentanții supermarket-urilor, producători și procesatori, am reușit să găsim o soluție viabilă care a dus la stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază și la creșterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici și medii”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


 

Comentariile sunt închise