Buget de 742,6 milioane de lei pentru programul „Lapte și corn„

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că Guvernul a aprobat bugetul Programului pentru școli al României pentru anul școlar 2023-2024, cu o valoare totală de 742,6 milioane de lei. Din această sumă, peste 361 milioane de lei sunt alocate pentru acordarea gratuită de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf.

Potrivit comunicatului MADR, programul se încadrează în noile reglementări europene și asigură participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene pe o perioadă de șase ani. Începând cu anul școlar 2023-2024, un număr de 1.880.615 preșcolari și elevi vor beneficia de produse distribuite prin Program.

Bugetul total este împărțit în mai multe categorii, inclusiv ajutor financiar din partea Uniunii Europene și ajutor financiar național. Limita valorică zilnică pentru preșcolari și elevi este de 0,70 lei pentru fructe și legume, 1,11 lei pentru lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf, și 0,65 lei pentru produse de panificație.

Elementul de noutate pentru anul școlar 2023-2024 este reprezentat de faptul că se acordă gratuit 3 porții de lapte și 2 porții de produse lactate pe parcursul săptămânii, comparativ cu anii școlari anteriori când se distribuiau doar 2 porții de lapte și o porție de produs lactat.

Programul nu se limitează doar la distribuirea de alimente, ci include și măsuri educative pentru elevi, cum ar fi vizite la ferme, activități tematice și utilizarea de materiale didactice/educative. În plus, elevii cu intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente vor beneficia de produse adecvate situației lor.

Astfel, Programul pentru școli asigură o alimentație adecvată și contribuie la creșterea sănătății și performanțelor școlare ale elevilor, fiind o inițiativă importantă pentru viitorul generațiilor tinere.

Sursă: MADR

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise