Obstacolele agricole pot complica drumul Ucrainei către aderarea la UE

Ucrainenii au răspuns agresiunii ruse prin adâncirea angajamentului lor față de integrarea europeană.

Comisarul UE pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a oferit o actualizare cu privire la situația de aderare a Ucrainei din iunie 2023. El a raportat că Ucraina a finalizat sau a făcut progrese semnificative în ceea ce privește trei dintre condițiile legate de reforma judiciară, legea mass-media și selecția judecătorilor din Curtea Constituțională a Ucrainei. Cu toate acestea, este încă necesar să se lucreze cu privire la legislația anticorupție, legislația privind spălarea banilor, măsurile anti-oligarh și protecția minorităților naționale.

Dacă toate cele șapte condiții sunt îndeplinite, Ucraina ar putea începe, teoretic, discuțiile de aderare până la sfârșitul anului în curs. Decizia va fi luată în cele din urmă de Consiliul European.

La Bruxelles există un sprijin puternic pentru candidatura Ucrainei, după cum reiese din declarația recentă a președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, care și-a exprimat speranța că negocierile privind aderarea vor fi demarate până în decembrie.

Unul dintre cele mai complexe obstacole la care trebuie să fie atenți este potențiala integrare a Ucrainei în politica agricolă comună (PAC) a UE, una dintre cele mai vechi, mai costisitoare și mai importante politici ale Uniunii Europene.

Intrarea Ucrainei în PAC ar permite potențial țării să-și exporte grâul și alte produse agricole fără tarife în Uniunea Europeană, precum și ar face ca agrobusinessurile ucrainene să fie eligibile pentru subvenții PAC.

În ultimele luni, a devenit evident că există probleme în ceea ce privește sprijinul european pentru accesul nerestricționat al Ucrainei la piețele alimentare interne ale UE. Ca răspuns la blocada rusă a porturilor Ucrainei de la Marea Neagră, UE a stabilit rute de export terestre pentru cereale și grâu ucrainene în 2022. Acest lucru a condus la un aflux de cereale ucrainene care a determinat un număr de țări UE care se învecinează cu Ucraina să impună restricții la import și cerere.

Acesta poate fi un indiciu al tendințelor viitoare, deoarece Ucraina încearcă să crească exporturile agricole către UE. Prevăzând necesitatea unor schimbări semnificative în politica de distribuție a PAC, un înalt oficial german a propus deja ca următoarea reuniune PAC, care este programată pentru 2028, să fie găzduită de Ucraina.

În ciuda indicațiilor tot mai mari ale obstacolelor agricole pe calea către integrarea Ucrainei în UE, oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt dornici să asigure progrese.

Sura: atlanticcouncil.org

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise