Importurile de alimente, în creștere continuă

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), importurile de alimente și animale vii în România au înregistrat o creștere semnificativă în prima jumătate a anului 2023.

Conform acestor informații, companiile din țară au importat bunuri în valoare de 5,53 miliarde euro, înregistrând o creștere de 18,6% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Această tendință ascendentă în importurile de alimente și animale vii a contribuit la o pondere semnificativă în totalul mărfurilor importate în România. La finalul lunii iunie 2023, aceste categorii reprezentau 9,1% din totalul achizițiilor externe ale țării.

Pe de altă parte, se observă o cerere în creștere pentru băuturi și tutun din partea companiilor din România. Valoarea importurilor acestor categorii a înregistrat o creștere de 15,5%, atingând suma de 583,4 milioane euro. Totuși, aceste bunuri au avut o pondere de doar 1% în totalul importurilor din prima jumătate a anului 2023.

În ceea ce privește exporturile, situația este diferită. În ciuda creșterii generale a exporturilor, cele de alimente și animale vii au înregistrat o scădere de 5,9% în perioada analizată. Aceste bunuri au reprezentat 7,7% din totalul exporturilor companiilor românești în această perioadă.

Sectorul de băuturi și tutun a înregistrat însă o creștere semnificativă în exporturi, cu o creștere de 44,6% față de prima jumătate a anului precedent, ajungând la o valoare de 1,1 miliarde euro.

Pe ansamblu, exporturile totale ale României au crescut cu 5,9%, atingând suma de 47,4 miliarde euro în primele șase luni ale anului 2023. În același timp, importurile au înregistrat o ușoară scădere de 0,8%, ajungând la valoarea de 60,7 miliarde euro. Aceste fluctuații au condus la o reducere a deficitului balanței comerciale în perioada ianuarie-iunie 2023, care a fost de 13,3 miliarde euro, cu 2,14 miliarde de euro mai mic decât în aceeași perioadă a anului 2022.

Sursă: Revista Progresiv

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise