Prețul la carne s-a redus cel mai puțin după plafonare

Prețurile la alimentele de bază s-au redus în mod diferit în funcție de aliment, după plafonarea adaosului comercial de la 1 august. Dacă la unele reducerea a fost chiar și de până la 50%, sunt și altele cu o ieftinire mai mult simbolică, cum este cazul cărnii.

Consiliul Concurentei a anunțat, la o săptămâna de la demararea programului, că prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, pe fondul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale. La carne, este vorba de o reducere medie de aproximativ 12%. Consumatorii spun că de fapt ar fi vorba de 4% la porc și de 6% la carnea de pui.

Iată cum explică Valer Hancaș, directorul de comunicare al Kaufland România şi Republica Moldova.

„Sunt produse la care adaosul era mult sub cel stabilit. La carne, adaosul comercial este de maxim 5%, astfel încât este foarte greu ca prețul să sufere modificări, dar există și produse care ajung la un nivel de 20 de lei/kg, cum se întâmplă la pulpa de porc, de exemplu, cu precizarea că oferta este limitată”, a declarat Hancaș, cu ocazia inaugurării magazinului Kaufland din Pipera.

La eveniment a fost prezent și ministrul Agriculturii Florin Barbu. Acesta a ținut să precizeze că se așteaptă ca în perioada următoare prețurile să mai scadă.

„Va mai fi o reglare a pieței, este un efect concurențial”, a precizat Barbu, potrivit Puterea.ro.

Ce spune Concurența

Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut, în prima săptămâna după plafonarea adaosurilor comerciale cu valori de până la 34%, a anunțat Consiliul Concurentei.

Cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail de la 1 august, comparativ cu comparativ cu prețurile medii din luna iunie, s-au înregistrat la fructe și legume, potrivit Consiliului Concurenței.

Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%).

Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie.


 

Comentariile sunt închise