Bacteriile, revoluție în reducerea încălzirii globale

Un nou studiu sugerează că bacteriile ar putea juca un rol esențial în combaterea încălzirii globale prin consumul eficient al gazului cu efect de seră, metanul.

Metoda propusă de cercetătorii de la Universitatea din Washington ar putea ajuta la încetinirea procesului de încălzire globală, dar necesită investiții semnificative.

Metanul este un puternic gaz cu efect de seră emis din surse precum sistemele de energie (gaz natural și petrol), industrie, agricultură, utilizarea terenurilor și gestionarea deșeurilor.

Echipa condusă de cercetătoarea Mary E Lidstrom propune utilizarea unui grup de bacterii cunoscute sub numele de metanotrofi pentru a converti natural metanul în dioxid de carbon și biomasa. Aceste bacterii “mănâncă” metanul, eliminându-l din aer și transformând o parte din el în celule care pot fi folosite ca sursă de proteină sustenabilă.

Cercetătorii au identificat o tulpină de bacterii din acest grup, numită methylotuvimicrobium buryatense 5GB1C, care poate îndepărta metanul eficient, chiar și atunci când acesta este prezent în cantități mici. Dacă această tehnologie ar deveni răspândită, ar putea contribui la încetinirea încălzirii globale.

De obicei, aceste bacterii prosperă în medii cu niveluri ridicate de metan (între 5.000 și 10.000 de părți per milion (ppm)). Concentrațiile normale din atmosferă au niveluri mult mai scăzute, de aproximativ 1,9 ppm de metan. Cu toate acestea, anumite zone precum depozitele de deșeuri, câmpurile de orez și puțurile de petrol emit concentrații mai mari de aproximativ 500 ppm.

Euan Nisbet, profesor de științe ale Pământului la Royal Holloway, Universitatea din Londra, afirmă că aceste bacterii ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii emisiilor de metan din agricultura tropicală.

Tehnologia bazată pe aceste bacterii are potențialul de a transforma metanul în CO2 și, astfel, chiar și gazele de eșapament ar putea fi utilizate pentru fertilizarea serei și cultivarea roșiilor.

Deși există provocări tehnice de implementare, precum necesitatea de a crește capacitatea unității de tratare a metanului, cercetătoarea Mary E Lidstrom afirmă că ar putea fi realizate teste pilote în câmp în următorii trei sau patru ani, urmând ca extinderea să depindă de investiții și comercializare.

Deoarece sectorul agricol reprezintă cea mai mare sursă de emisii de metan datorate gunoiului de animale și emisiilor gastroenterice, această tehnologie ar putea avea un impact semnificativ în reducerea emisiilor.

În concluzie, combinația dintre reducerea emisiilor și utilizarea bacteriilor metanotrofe ar putea reprezenta cheia pentru atingerea obiectivelor climatice. Cercetătorii subliniază că este esențial să se abordeze ambele aspecte pentru a contracara încălzirea globală într-un mod eficient și sustenabil.

Sursă: The Guardian

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise