România susține coridorul de export al cerealelor ucrainene

România va dubla capacitatea portului Constanța și a cailor de navigație pe Dunăre în termen de 2 luni pentru a ajuta Ucraina să își expedieze cerealele în afara razei de acțiune a Rusiei, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a declarat că planul sau va fi pus în aplicare indiferent de atacurile ruse asupra porturilor ucrainene de pe cealaltă parte a Dunării, la granița cu România.

“Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023” a declarat Ciolacu.

“Pentru a facilita acest lucru, am crescut capacitatea atât în portul Constanța, cât și pe căile de acces către portul Constanța pentru a face acest lucru posibil. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”.

Angajamentul României de a stimula coridorul de transport maritim prin dragarea Dunării și extinderea infrastructurii porturilor vine după ce Rusia a renunțat la un acord care permitea cerealelor ucrainene să ajungă pe piețele globale prin Marea Neagră. De asemenea, Moscova a amenințat navele comerciale care părăsesc porturile ucrainene, ceea ce a determinat redirecționarea exporturilor pe Dunăre.

“Ne-am invitat bine lecțiile despre Rusia. …. Suntem la zero dependență față de energia sau resursele ruse. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiționat” spune Premierul Ciolacu”.

Primul Ministru spune că ajutorul oferit Ucrainei impactează bugetul.

România a fost rezervată cu privire la asistenta militară acordata Kievului, dar Ciolacu a declarat că partenerii occidentali știu că Bucureștiul oferă mult mai mult decât ajutor umanitar și sprijin logistic.

România este, de asemenea implicată în pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 donate de membrii NATO.

“Mă aștept să semnez protocoalele pentru piloți în următoarele zile, care este ultimul obstacol rămas….. Logistica este în vigoare, în ceea ce ne privește”.

Creșterea cheltuielilor militare și de infrastructură legate de războiul din Ucraina are un impact asupra bugetului țării a spus ministrul.

Ciolacu va merge la Bruxelles pentru a discuta despre deficit.

Ministrul se va întâlni săptămâna aceasta la Bruxelles cu oficiali europeni pentru a discuta măsuri de limitare a deficitului de finanțare. El a declarat ca în niciun caz” Uniunea Europeană nu va reduce finanțarea României pentru a forța guvernul să adopte măsuri de austeritate.

“Am fost nevoiți să reorganizam bugetul pentru a ajuta transporturile din Ucraina”

Sursa: Mediafax

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise