Primirea Arabiei Saudite în BRICS, benefică pentru exporturile sale agricole

Săptămâna trecută, Regatul Arabiei Saudite a fost menționată ca fiind una dintre țările care urmează să se alăture BRICS în ianuarie 2024.

În calitate de președinte al celui de-al 15-lea Summit BRICS, Arabia Saudită a susținut nevoia de a intensifica comerțul și investițiile între țările BRICS, un punct pe care alți membri l-au susținut în mod covârșitor.

Grupul de lucru pentru agrobusiness al Consiliului de Afaceri BRICS, a punctat aspectul comercial și necesitatea rezolvării barierelor netarifare care ar distorsiona comerțul agricol între țările BRICS.

Inițial, întreprinderile agricole din Africa de Sud au pus ochii pe China și India, ca țări cu tarife mult mai mari la unele produse agricole.

Odată cu includerea Arabiei Saudite în BRICS, Regatul va analiza acum trei piețe semnificative pentru a extinde exporturile agricole. Este important ca o țară precum Arabia Saudită să facă eforturi pentru diversificarea geografică a comerțului, mai ales în lumina tensiunilor geoeconomice intensificate și a protecționismului în creștere pe piețele tradiționale.

Țările originale BRICS sunt deja o piață agricolă importantă. Potrivit datelor de la Trade Map, ele importă împreună aproximativ 320 de miliarde de dolari de produse agricole de pe piața mondială în 2022.

Aproximativ 74% din importurile agricole ale Grupului provin din China, 12% din India, 8% din Rusia, 4% din Brazilia și 3% din SA.

Produsele agricole cheie pe care grupul BRICS le importă sunt soia, uleiul de palmier, carnea de vită, porumbul, fructele de pădure, grâul, bumbacul, carnea de porc, caise și piersici, sorgul, orezul și zahărul. Acestea sunt produse care sunt produse la scară de unele țări BRICS. Cu toate acestea, comerțul intra- BRICS rămâne scăzut din cauza barierelor tarifare și netarifare.

Arabia Saudită este un important importator agricol. În ultimii cinci ani, Arabia Saudită a importat, în medie, 21 de miliarde de dolari de produse agricole. Furnizorii principali de produse agricole din Arabia Saudită sunt Brazilia, India, SUA, Emiratele Arabe Unite, Germania, Franța, Turcia și Egiptul.

Cele mai importante produse agricole importate au fost carnea și organe comestibile, orezul, orzul, laptele și smântâna, trabucurile, brânza, oaie și capre vii, trestia de zahăr, porumb, ciocolată, citrice, ulei de palmier, turtă de ulei, banane, ceai, legume și sucuri de fructe.

Sursa: heraldlive.co.za

Editor:  Irina Bogdan


Comentariile sunt închise