Franța dorește interzicerea etichetelor „friptură”, „șuncă” și „cârnat” la produse din plante

În cel mai recent episod al unei saga de lungă durată, Ministerul Agriculturii din Franța a elaborat o nouă propunere pentru a interzice 21 de termeni precum „friptură”, „carne de vită”, „șuncă” și „grătar” de pe etichetarea cărnii pe bază de plante.

Guvernul a enumerat, de asemenea, peste 120 de termeni legați de carne care pot fi utilizați numai dacă produsele au o pondere maximă de proteine vegane între 0,5% și 6%.

Prin decretul propus, Franța devine prima țară din UE care încearcă o astfel de interdicție. Dar nu este prima dată când se încearcă să impună acest lucru. În iunie 2022, Franța a decis să interzică utilizarea termenilor asemănătoare cărnii în produsele pe bază de plante, cu excepția „burgerului”. „Nu va fi posibilă utilizarea terminologiei specifice sectorului tradițional precum carnea și peștele pentru a desemna produse care nu aparțin lumii animale și care, în esență, nu sunt comparabile”, se arată în decret.

Interdicția propusă a atras controverse și critici din partea grupurilor fără carne. Uniunea Vegetariană Europeană și Asociația Végetarienne de France au depus o plângere împotriva propunerii, care a fost suspendată de Conseil d’État, cea mai înaltă instanță administrativă a țării, care a susținut că termenul era prea scurt și formularea prea vagă.

Tratarea problemei la nivel de UE

Acum, Ministerul Agriculturii din Franța spune că a luat în considerare plângerile instanței pentru a pregăti un nou decret lingvistic, în ciuda faptului că instanța însăși așteaptă îndrumări de la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) înainte de a se pronunța definitiv. CEJ a protejat deja termeni legați de produse lactate precum „lapte”, „brânză” și „unt” din 2017, împiedicând mărcile vegane să-i folosească pe eticheta produselor.

Noua propunere, care este cosemnată de premierul francez Elisabeth Borne, ministrul economiei și finanțelor Bruno Le Maire și ministrul agriculturii Marc Fesneau, se aplică numai produselor fabricate și vândute în Franța. Proiectul a fost înaintat Comisiei UE pentru verificare în raport cu reglementările sale de etichetare a alimentelor. În 2020, parlamentul UE a votat împotriva unei propuneri de interdicție de etichetare a produselor din carne pe bază de plante, permițând companiilor vegane să își comercializeze alternativele ca „burgeri” și „cârnați”.

Decretul are o listă de peste 120 de termeni legați de carne, cum ar fi „slănină”, „cârnat”, „filet gătit”, „păsări de curte” etc. În esență, înseamnă că alternativele vegane la astfel de produse nu vor putea fi etichetate în acest fel, deoarece toate vor conține 100% proteine vegetale.

„Acest nou proiect de decret reflectă dorința noastră de a pune capăt afirmațiilor înșelătoare… prin folosirea denumirilor referitoare la produsele din carne pentru produsele alimentare care nu le conțin”, a spus Fesneau. „Este o problemă de transparență și loialitate care satisface așteptările legitime ale consumatorilor și producătorilor.”

Încălcarea reglementărilor UE

Guillaume Hannotin, avocatul organizației Proteines France, care reprezintă producătorii de alternative vegane și vegetariene, a declarat că „termenul „friptură pe bază de plante” este folosit de mai bine de 40 de ani”. El a susținut că noul decret încă încalcă regulamentul UE privind etichetarea produselor care, spre deosebire de lapte, nu au o definiție legală strictă și pot fi menționate prin termeni de uz popular.

Un raport al ProVeg International de anul trecut a constatat că nu există nicio bază pentru afirmațiile privind confuzia consumatorilor din etichetarea produselor vegane. 80% dintre respondenți au spus că este evident că produsele etichetate drept „vegane”, „vegetariene” și „pe bază de plante” nu conțin carne, în timp ce 76% au considerat că aceste etichete sunt utile pentru a înțelege și identifica natura produsului.

Sursa: greenqueen

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise