Se fură uleiul de măsline în Spania

Valoarea unui nou furt masiv de ulei de măsline în Spania a depășit jumătate de milion de dolari, subliniind astfel creșterea infracțiunilor din cel mai mare producător mondial de ulei de măsline.

Conform informațiilor furnizate de Bloomberg, în dimineața zilei de 30 august, aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extra virgin au fost furate de la o presă din regiunea Cordoba, Spania. Hoții au încărcat uleiul, evaluat la 500.000 de euro, în două cisterne, iar această operațiune a durat aproximativ două ore, potrivit organizației producătorilor locali.

Furturile din industria alimentară nu sunt o noutate, dar valul de infracțiuni recente comise împotriva uleiului de măsline evidențiază modul în care acest produs a devenit deosebit de valoros pe măsură ce seceta din Spania a dus la creșterea prețurilor. Producătorii se confruntă acum nu doar cu condițiile meteorologice extreme, costurile ridicate și îngrijorările legate de cerere, ci și cu infracțiunile din ce în ce mai frecvente și cu vânzarea de produse frauduloase în magazine. Tot mai mulți cumpărători se văd nevoiți să își reducă cheltuielile pe măsură ce prețurile continuă să crească.

Martin Parra, manager la firma Marin Serrano El Lagar SL, victima unui furt recent, a declarat: “Toată lumea este îngrijorată pentru că prețurile vor continua să crească, iar uleiul de măsline a devenit cu adevărat un fel de aur lichid.”

Această situație din industria uleiului de măsline din Spania reprezintă o dovadă suplimentară a modului în care schimbările climatice afectează aprovizionarea. Seceta devastatoare a redus producția Spaniei în sezonul 2022-2023 la jumătate, iar Italia se confruntă cu provocări similare în ceea ce privește producția. Valurile de căldură din acest an pun în pericol recolta apropiată din Spania, iar asociația fermierilor ASAJA se așteaptă la o recoltă slabă și în acest an.

În acest context, prețurile spot pentru uleiul de măsline din sudul Spaniei s-au dublat față de începutul anului trecut. Costul unei sticle de ulei de măsline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai din mijlocul lunii iulie în supermarketurile spaniole, conform asociației pentru protecția consumatorilor OCU.

În general, prețurile ridicate ale materiilor prime stimulează infracționalitatea, iar măslinii și uleiul de măsline nu fac excepție. Hoții vizează atât fructele proaspăt culese sau aflate încă pe ramurile arborilor, cât și uleiul procesat. Potrivit unui organism guvernamental, în regiunea Jaen din Spania, aproximativ 259.000 de kilograme de măsline au fost furate în sezonul 2022-2023, în creștere cu 29% față de sezonul precedent.

Pentru a-și proteja culturile și producția, producătorii ca Martin Parra instalează porți noi și angajează paznici. Cu toate acestea, pentru uleiul furat la Carcabuey, Cordoba, singura speranță este că poliția va găsi vinovații, deoarece nu există documente oficiale care să ateste trasabilitatea produsului, conform președintelui asociației producătorilor locali de ulei de măsline, Macarena Sanchez. Cu toate acestea, există temeri că uleiul furtul ar putea părăsi țara și ar putea fi pierdut pentru totdeauna.

Sursă: Bloomberg

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise