Seră verticală automată inaugurată la SCDL Buzău

Agricultura modernă se dezvoltă constant pentru a răspunde nevoilor din ce în ce mai complexe ale societății, precum creșterea populației și schimbările climatice.

Una dintre cele mai recente inovații care a fost sărbătorită în Buzău este Sera Verticală Automată, care face parte din Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău (SCDL). Această seră reprezintă o soluție inovatoare și eficientă pentru producția de răsaduri și plante în condiții controlate, deschizând noi posibilități pentru agricultura viitorului.

Sera verticală automată inaugurată în cadrul evenimentului “Ziua Porților Deschise” la SCDL Buzău este o inovație ce a fost dezvoltată pe parcursul multor ani de cercetare și dezvoltare.

Cu o înălțime de aproximativ 10 metri și dotată cu 6 transportoare, această seră are o amprentă la sol de 135 metri pătrați și o suprafață cultivată de 504 metri pătrați. Un element definitoriu al acestei sere este controlul climatic oferit plantelor, care le permite să se dezvolte în condiții optime, evitând stresul termic. Această abordare aduce un suflu nou agriculturii, în special pentru cei care nu dețin terenuri extinse.

„Ideea a venit în 1986, în 1988 i-am făcut un schelet, în 2006 am construit prima seră verticală. Plantele cresc mai bine într-o astfel de seră, sunt expuse mai bine la lumină și căldură tot timpul și sunt mai viguroase, vorbesc de răsaduri. Până în 2019 am aplicat pentru mai multe proiecte, voiam să fac o seră mai mare. Am prins un proiect ADER prin Ministerul Agriculturii în valoare de 1 milion de lei. Am vrut să fie o seră care să asigure plantelor condiții optime. Ea are șase transportoare care plimbă platformele într-o mișcare ascendentă-descendentă, expunând răsadurile la lumină și căldură constantă. Când temperatura ajunge la 60-70 de grade Celsius într-o seră, aici avem 27-28 de grade. Mai am și o instalație de ceață care ajută la scăderea temperaturii și reglarea umidității„ a declarat dr.ing.Vlad Constantin, directorul SCDL Buzău.

Potrivit cercetătorilor de la SCDL, seria verticală aduce multiple beneficii. Printre cele mai notabile avantaje se numără producția crescută de răsaduri, cu până la 300.000 de fire pe o suprafață de doar 150 metri pătrați într-un interval de timp mai scurt. Plantelor le este oferită o climă constantă, iar mișcarea ascendent-descendentă a platformelor creează o vibrație care le face mai viguroase și mai rezistente la boli, reducând astfel necesitatea tratamentelor chimice. Profitabilitatea este, de asemenea, semnificativ crescută, cu un randament de 570 lei pe metru pătrat, în comparație cu 150 lei pe metru pătrat în cazul serelor orizontale. Această seră poate fi folosită pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul rece, datorită încălzirii cu panouri fotovoltaice.

„Este un lucru excepțional, acea cultură de răsaduri pe verticală, de tip piramidă. Știți că este o realizare fantastică, așteptăm niște parametri, s-ar putea revoluționa sistemul de producție mai ales că acum că se discută foarte mult despre agricultura urbană, etajată, spații protejate. Sistemul vertical, efectul de piramidă are un anumit tip de valorificare a energiei naturale. Ar putea fi un sistem brevetat, sigur că da, așteptăm să se finalizeze cercetarea domnului director. Realizarea este excelentă, vine în contextul condițiilor climatice și eliminarea pe cât posibil a riscurilor de utilizare a tratamentelor în anumite etape de formare și dezvoltare a plantelor „, a subliniat Valeriu Tabără, președintele ASAS.

Sursă: Agroteca

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise