Interzicerea vânzării băuturilor energizante către minori

Deputatul PSD Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, a introdus un proiect legislativ crucial în lupta împotriva problemelor legate de consumul de băuturi energizante de către minori. Acest proiect propune interzicerea vânzării acestor băuturi către tineri și impune amenzi semnificative pentru încălcarea acestei reguli.

Conform proiectului, amendamentul va afecta Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Se stabilește că este contravenție “comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”.

În proiect, băuturile energizante sunt definite ca fiind “băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.”

Proiectul legislativ prevede sancțiuni stricte pentru încălcarea acestei interdicții. Vânzarea sau oferirea de băuturi energizante minorilor va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Dacă această faptă se repetă, pedeapsa poate fi înăsprita prin suspendarea activității comerciale pentru o perioadă de 10 până la 30 de zile.

Mai mult, proiectul prevede sancțiuni mai drastice în cazul în care băuturile energizante sunt vândute sau oferite în incinta unor instituții de învățământ, a unor instituții de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate. În astfel de cazuri, amenda poate ajunge până la 3.000 de lei.

Această inițiativă legislativă are ca scop protejarea sănătății și bunăstării tinerilor, reducând accesul lor la băuturile energizante, care pot avea efecte negative asupra dezvoltării lor și a sistemului lor nervos. Este un pas important în direcția promovării unui stil de viață sănătos și a prevenirii problemelor legate de consumul excesiv de astfel de produse în rândul minorilor. Proiectul va fi acum supus dezbaterii și votului în cadrul Camerei Deputaților pentru a deveni lege.

 

Sursă: Agroteca

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise