ANSVSA, investiții de peste 12 milioane de euro
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a beneficiat în ultimii doi ani de investiții de peste 12 milioane de euro în eficientizarea laboratoarelor în vederea reducerii timpului de eliberare a bletinelor de analiză în cel mai scurt timp cu putință, mai exact în 24 de ore, conform spuselor președintelui instituției, Alexandru Bociu.
“Laboratoarele sanitare veterinare au beneficiat de investiţii de la bugetul de stat de aproximativ 12 milioane de euro în ultimii doi ani de zile. Am prioritizat aceste investiţii în laboratoare pentru a putea eficientiza activitatea, dar şi pentru a ţine pasul cu problemele actuale care apar la nivel naţional şi european.
Dacă înainte de 2022, până la emiterea unui buletin de analiză în privinţa determinării reziduurilor de pesticide se aştepta foarte mult timp, şi aici mă refer la câteva zile sau chiar săptămâni, astăzi în aproximativ 24 de ore se emite buletinul de analiză. Am investit strategic, în primul rând în laboratoarele de la Constanţa şi de la Bucureşti, unde avem Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), cel mai mare institut de acest fel din Europa. Aici am investit peste 10 milioane de euro.
Am dorit să acoperim şi zona Olteniei şi am investit într-un laborator al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Olt. Am lăsat ca şi tampon pe zona de reziduuri de pesticide şi laboratorul de la Ialomiţa, dar avem posibilitatea să facem şi la alte DSV-uri din ţară”, a declarat şeful ANSVSA, Alexandru Bociu.
Acesta a mai specificat că sunt în căutare de fonduri pentru laboratoarele din nordul țării, unde la graniță există un război armat.
Acesta susține că toate produsele care intră în țară sunt inspectate din punct de vedere sanitar-veterinar, iar în ceea ce privește cerealele provenite din Ucraina, a menționat că doar câteva din 8000 de probe au fost neconfirme cu normele impuse.
Șeful ANSVSA a vorbit și despre noul terminal RO-RO din Portul Constanţa, care se va deschide la începutul lui 2024 și care ar putea deservi în jur de 200 de camioane pe zi.
“Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va deveni funcţional la începutul anului 2024. Este un proiect între România şi Turcia de verificare a mărfurilor care vin pe mare, iar anvergura va fi de aproximativ două sute de camioane pe zi. În sensul acesta am investit şi în laboratorul de pesticide din Constanţa. Cu siguranţă anul viitor vor mai fi investiţii pe această zonă, în ideea de a avea tot ceea ce este necesar în momentul în care se deschide noul terminal RO-RO pentru a putea efectua analizele pe produsele care vin din Turcia, având în vedere că suntem poarta de intrare a Europei. Concret, vom reuşi să verificăm mai multe camioane, iar beneficiile se vor vedea şi din punct de vedere economic, pentru că banii care se iau pentru toate aceste probe sunt venituri la bugetul de stat”, a spus Aelxandru Bociu.
Acest nou terminat, conectat prin transport maritim regulat cu principalele porturi turceşti, poate facilita transportul pe cale maritimă, ajunse aici camioanele vor putea continua drumul către destinaţiile finale din Europa, folosind transportul feroviar şi rutier. Actualmente, mărfurile RO-RO sosite din Turcia stau circa două zile în port pentru a trece prin toate formalităţile.
Sursa: agerpres
Editor: Irina Barbu
Comentariile sunt închise