Premierul Ciolacu: legislația fiscală a României este o strecurătoare pentru miliarde de euro

Premierul României, Marcel Ciolacu, a adus în atenție problematica legislației fiscale din țară în cadrul unei conferințe organizate de Banca Națională a României (BNR) pentru prezentarea studiului “Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)”. Ciolacu a subliniat că legislația fiscală a României a devenit un sistem complex de excepții fiscale aberante, prin care se scurg miliarde de euro anual.

În ultimii 8 ani, s-au efectuat peste 550 de modificări ale Codului Fiscal prin 100 de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență, ceea ce a generat o lipsă de eficiență în funcționarea sistemului fiscal. Premierul a evidențiat că această situație nu poate persista și că România nu își poate permite să fie o țară europeană cu venituri „off-shore” sau un paradis fiscal.

“Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiții. Este evident că toată legislația noastră fiscală seamănă azi cu o uriașă strecurătoare, prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepții fiscale aberante. Nu putem să ne dorim o țară europeană, ca afară, cu venituri de tip economie off shore, adică țară paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca în modelul social european. S-a ajuns la situația absurdă în care România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici și familiile cu copii, în Uniunea Europeană. În același timp, a fost menținută o impozitare foarte mică, cu uriașe privilegii fiscale, pentru anumite categorii de contribuabili care câștigă foarte mult. Așa ceva, din punctul meu de vedere, nu mai poate continua”, a spus prim-ministrul.

Marcel Ciolacu și-a asumat responsabilitatea de a propune în Parlament un pachet de măsuri care să reducă cheltuielile în sistemul bugetar, să combată evaziunea fiscală și să elimine excepțiile fiscale. Cu toate acestea, el a subliniat că nu va permite să lase România fără fonduri europene, menținând țara în cadrul Uniunii Europene.

Premierul a mai atras atenția că actualul sistem de impozitare din România nu este echitabil, cu impozitarea muncii la nivel înalt pentru cei cu venituri mici și familii cu copii, în timp ce anumite categorii de contribuabili care câștigă sume semnificative beneficiază de privilegii fiscale masive. El a pledat pentru un sistem fiscal bazat pe echitate și intoleranță totală față de evazioniști.

Sursă: Guvernul României

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise