PPE își îndreaptă atenția asupra agriculturii înainte de alegerile UE

Problema a devenit un paratrăsnet pentru grupul de dreapta pe măsură ce se apropie alegerile de anul viitor. Agricultura se conturează a fi o problemă cheie în viitoarele alegeri europene. Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta a strâns rândurile în această problemă.

Săptămâna aceasta, a organizat o conferință în Parlamentul European pe această temă. Acest lucru a venit la câteva zile după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care provine din PPE, și-a folosit discursul anual privind starea Uniunii pentru a transmite un mesaj direct de mulțumire comunității agricole europene.

„Astăzi aș dori să aduc un omagiu fermierilor noștri și să le mulțumesc pentru că ne asigură aprovizionarea cu alimente zi de zi”, a spus ea.

Benoît Biteau, un europarlamentar francez verde, susține că singurul motiv pentru care alege acum să se concentreze asupra comunității agricole este dorința ei de a rămâne șef al Comisiei pentru un al doilea mandat.

„Este complet într-un proces electoral în care încearcă din nou să-și unească familia politică în jurul ei, cu scopul de a putea, îmi imaginez, să servească un al doilea mandat de președinte al Comisiei”, a declarat Biteau pentru Euronews.

„Și am văzut că PPE, la congresul său în urmă cu aproape două luni, a pus problema agriculturii în centrul agendei sale. De fapt, am văzut o ofensivă puternică pe problema agriculturii când a revenit congresul PPE”.

Potrivit unor analiști, lumea agricolă salută cuvintele președintelui Comisiei. După crize majore precum pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, sectorul este în frământări.

Luc Vernet, secretarul general al Farm Europe, a declarat într-un interviu că mulți oameni iau în seamă problema.

„Sentimentul despre alimentație, agricultură și viața rurală depășește cu mult votul agricol”, a declarat Vernet pentru Euronews.

„Și putem vedea într-o serie de țări că mesajele transmise de comunitatea agricolă sunt mesaje care rezonează mult dincolo și în întreaga societate în ansamblu. Deci putem vedea clar că astăzi există o dezbatere în domeniul agriculturii care este evident foarte puternică în zonele rurale, dar care rezonează și în zonele urbane. Am văzut asta în Țările de Jos, dar o vedem și în Germania, Italia și Franța”.

Pentru le face pe plac acestor alegători, PPE lovește în acordul verde al UE. Mulți din sectorul agricol consideră că acest lucru și politicile de mediu pe care le conține dăunează mijloacelor de existență sau cel puțin îi lovesc prea tare și prea repede.

Confruntat cu acest tip de volatilitate, PPE caută acum să-și consolideze baza înainte de alegerile de anul viitor.

Sursa: euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise