Schimbare majoră privind subvențiile la bovine și ovine

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță schimbări importante privind modul de acordare a subvențiilor la bovine și ovine, accentul fiind pus pe animalele tinere.

Astfel, crotalii mai vechi de şapte ani vor fi trecute într-o bază inactivă, iar animalele respective nu vor mai primi subvenţii, a declarat ministrul Florin Barbu, la Ziua Recoltei la Slatina.

„Este pentru prima oară în România când proiectele pe fonduri europene au fost schiţate, astfel încât cine vrea să facă zootehnie pe parte de suine are fonduri alocate separat, pe bovine separat, ovine şi păsări separat. Mai mult de atât, am discutat cu toate asociaţiile, atât în sectorul bovin, cât şi ovin, am luat decizia şi nu mă pot abate de la această decizie că acele crotalii care sunt mai vechi de 7 ani vor trece într-o bază inactivă, pentru că ne dorim să avem creştere de efective de animale, ne dorim să avem o genetică bună şi practic acele animale nu vor mai fi subvenţionate începând de anul următor. Vor fi subvenţionate tot ceea ce înseamnă în sectorul ovin, partea de mieluţe care se opresc în ferme, să creştem efectivul”, a spus Florin Barbu.

Ministrul Barbu a mai vorbit și de o subvenție de 460 euro pe hectar cu o încărcătură de 3 vaci UVM pentru fermierii care produc porumb siloz pentru  animale. .

„Aşa se va întâmpla şi la junicile atât de carne, cât şi de lapte, pentru că rolul nostru este să creştem partea de zootehnie şi efectivele de animale în România. Vă spun un lucru: atâta timp cât avem zootehnie, nu mai trebuie să exportăm cereale din România, pentru că România produce cantităţi enorme de cereale şi nu mai trebuie să plece la export, ele trebuie integrate în zootehnie şi mi se pare un lucru foarte important pentru crescătorii de vacă de lapte şi pentru crescătorii de vacă de carne. Am găsit o modalitate, am negociat-o la Bruxelles şi vor primi, (…) în total, o subvenţie de 460 euro pe hectar, pentru că nu vrem să mai aducem lapte de import, nu vrem să mai aducem carne de vită din import. Mai mult, prin aceste măsuri şi în ultimii doi ani carnea de vită, exportul la carnea de vită a crescut de trei ori”, a mai afirmat ministrul Florin Barbu.


 

Comentariile sunt închise