Analiză: preferințele alimentare ale românilor despre mâncarea sănătoasă

În ultimul timp, alimentația sănătoasă a devenit o prioritate  pentru români. Potrivit datelor furnizate de platforma Glovo, care oferă acces la o varietate impresionantă de produse, românii au început să opteze din ce în ce mai mult pentru preparate sănătoase atunci când comandă mâncare acasă sau la birou.

Această tendință se reflectă într-o creștere semnificativă a cererii de preparate sănătoase, care s-a dublat în acest an comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent.

Printre preparatele sănătoase preferate de utilizatori se numără Salata Caesar, Avocado Toast și bolul Poke cu somon. Acestea au devenit adevărate vedete pe platforma Glovo, fiind alese frecvent de către consumatori. Faptul că românii se orientează către astfel de opțiuni evidențiază o creștere a conștientizării privind importanța unei alimentații echilibrate.

Anul 2023 a înregistrat un vârf al consumului de mâncare sănătoasă în luna martie, cu o mențiune specială pentru data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, când românii au comandat cel mai mult preparate sănătoase. Cu toate acestea, datele arată că preferința pentru mâncarea sănătoasă este constantă în zilele de miercuri, joi și vineri. Prânzul este momentul preferat pentru a comanda astfel de preparate, cu cel mai mare număr de comenzi în intervalul orar 12:00 – 14:00.

Salata Caesar, Avocado Toast și Bolul Poke cu somon sunt vedetele meniului sănătos. Salata Caesar, o rețetă celebră la nivel global, ocupă locul întâi în preferințele românilor, urmată de deliciosul avocado toast și de bolul Poke cu somon, un preparat cu specific hawaian care a câștigat o popularitate impresionantă în țara noastră.

Dacă analizăm preferințele pe regiuni, observăm că Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește comenzile de mâncare sănătoasă, fiind urmat de Târgu Mureș și Constanța. Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu completează topul orașelor în care se comandă cel mai mult mâncare sănătoasă. Un fenomen notabil este creșterea spectaculoasă înregistrată în Craiova, unde comenzile de mâncare sănătoasă au crescut de cinci ori într-un singur an, semn că interesul pentru o alimentație sănătoasă se răspândește rapid în întreaga țară.

În concluzie, românii au îmbrățișat cu entuziasm ideea de a mânca sănătos, iar platforma Glovo a devenit un aliat de încredere pentru această schimbare de comportament. Preferințele se orientează către preparate delicioase și echilibrate, iar aceasta reprezintă o tendință semnificativă în peisajul alimentar românesc.

Editat: Catalin Trifu

Sursă: Forbes


Comentariile sunt închise