„Faceți un pas înainte cu reducerea emisiilor în agricultură” spune șeful UE pentru climă

Wopke Hoekstra și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de progresul lent în sectoarele construcțiilor și transporturilor.

UE trebuie să accelereze ritmul în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special în sectorul agricol, a declarat marți comisarul pentru climă al blocului.

Blocul și-a redus emisiile cu aproximativ 3% anul trecut, ceea ce înseamnă că acum a obținut o reducere de 32,5% față de nivelurile din 1990, potrivit datelor preliminare, a declarat Comisia Europeană într-un raport publicat marți. Însă ținta pentru 2030 este de 55%.

Wopke Hoekstra, noul comisar al UE pentru climă, a declarat reporterilor că UE este „pe cale” de a-și îndeplini obiectivele pentru 2030, dar a adăugat: „Cu toate acestea, pentru a atinge pe deplin aceste obiective, ritmul reducerii emisiilor trebuie să se accelereze”.

Pentru aceasta, „avem nevoie de progrese mult mai substanțiale în ceea ce privește reducerea emisiilor în agricultură”, a spus el.

Abordarea emisiilor agricole a fost de multă vreme o problemă fierbinte în UE, multe țări fiind reticente în a impune noi reguli fermierilor. Eforturile legislative recente de a face agricultura mai durabilă, cum ar fi o nouă Lege de restaurare a naturii, se confruntă cu reacții aprige.

Hoekstra a recunoscut că subiectul este „foarte sensibil în multe state membre”, dar a spus că îndeplinirea obiectivelor UE în materie de climă necesită un „mod de agricultură care va fi diferit de cum a fost înainte”.

Pe lângă agricultură, el a evidențiat că clădirile și sectoarele de transport au rămas în urmă și a avertizat că blocul trebuie să își intensifice urgent rezervoarele naturale de carbon, cum ar fi pădurile.

El a cerut, de asemenea, țărilor membre să elimine treptat subvențiile pentru combustibilii fosili, spunând că „majoritatea… sunt anacronice și inutile pentru tranziția noastră la energie curată”.

Sursa: politico.eu

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise