Klaus Iohannis avertizează cu privire la impactul schimbărilor climatice

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat marți că schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru țara sa, Uniunea Europeană și întreaga lume.

Efectele acestor schimbări devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii români, iar președintele a insistat asupra necesității de a găsi soluții care să aducă beneficii pentru toată populația, evitând accentuarea inegalităților sociale și economice între diferite regiuni sau între mediul urban și cel rural.

La evenimentul intitulat “Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”, desfășurat la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a subliniat importanța abordării acestei provocări majore. Efectele schimbărilor climatice, cum ar fi valurile de căldură, seceta și furtunile violente, au un impact semnificativ asupra sănătății, economiei și vieților oamenilor. Președintele a subliniat că răspunsul la aceste provocări implică măsuri de adaptare la noile realități, dar și măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Klaus Iohannis a menționat că România face parte din procesele internaționale de tranziție climatică, care vor aduce schimbări semnificative în diferite sectoare ale vieții și economiei naționale. El a subliniat importanța asigurării unei tranziții climatice echitabile, incluzive și compatibile cu creșterea economică, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de această tranziție, fără a accentua inegalitățile sociale sau economice dintre diferite regiuni sau între medii urban și rural.

Președintele a menționat și Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială în colaborare cu Guvernul României și Administrația Prezidențială, care oferă recomandări pentru abordarea schimbărilor climatice în România. Raportul subliniază necesitatea creării de instrumente financiare și sociale noi pentru a proteja cetățenii cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice.

În încheiere, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea că evenimentul de la Palatul Cotroceni va crește conștientizarea cu privire la importanța protecției mediului și va accelera acțiunea climatică. El a subliniat necesitatea obținerii de claritate cu privire la modul în care România poate realiza o tranziție climatică ordonată și justă, esențială pentru prosperitatea cetățenilor săi. Președintele a apreciat eforturile tuturor celor implicați în construirea unei Românii durabile și prospere și în furnizarea de soluții eficiente pentru combaterea provocărilor schimbărilor climatice.

Sursa – Digi24

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise