Unele alimente ultra procesate, etichetate ca fiind creatoare de dependență
Alimentele ultra procesate pot avea același efect ca și medicamentele, cu persoane care se confruntă cu pofte intense, simptome de sevraj și consum continuu, în ciuda consecințelor periculoase, au spus cercetătorii.
Ei sugerează că etichetarea alimentelor ultra procesate (UPF) drept „dependență” ar putea ajuta unii consumatori să-și modifice comportamentul.
Se estimează că unul din șapte adulți și unul din opt copii ar putea fi legat de UPF-uri, iar persoanele care consumă alimente bogate în grăsimi și carbohidrați ar putea „îndeplini criteriile de diagnosticare a tulburării de consum de substanțe”.
O echipă de cercetători internaționali a condus 281 de studii in 36 de țări diferite, constatând că „dependența de alimente ultra procesate” se estimează că apare la 14% dintre adulți și 12% dintre copii.
„Există un sprijin convergent și consecvent pentru validitatea și relevanța clinică a dependenței de alimente”, a spus Ashley Gearhardt, profesor de psihologie la Universitatea Michigan din SUA.
„Prin recunoașterea faptului că anumite tipuri de alimente procesate au proprietățile unor substanțe care creează dependență, este posibil să putem contribui la îmbunătățirea sănătății globale”.
Autorii lucrării, publicate în “The British Medical Journal”, au dat exemplul unei porții de somon și a unui baton de ciocolată – somonul are un raport carbohidrați-grăsimi de aproximativ 0 la 1. Dar batonul de ciocolată are un raport carbohidrați-grăsimi de 1 la 1, ceea ce pare să crească potențialul de dependență al unui aliment, au spus ei.
„Multe alimente ultra procesate au niveluri mai ridicate ale ambelor. Aceasta combinație are un efect diferit asupra creierului”, a spus profesorul Alexandra DiFeliceantonio, profesor asistent la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin din SUA.
Sursă: News Sky
Editat: Cătălin Trifu
Comentariile sunt închise