Președintele Consiliului Concurenței despre plafonarea prețurilor

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, consideră că măsura adoptată anul acesta de a plafona prețurile la o serie de alimente de bază şi-a atins obiectivul, înregistrându-se reduceri substanțiale la lapte şi la produsele lactate, fructe şi legume, cele mai mici scăderi de preţ fiind la produsele din carne.

„Categoric, atât mecanismul din primăvară, care era mecanismul voluntar, cât şi mecanismul OUG, au avut efect. În ambele cazuri am văzut reduceri ale preţurilor, mai mult la lactate, mai puţin la produse din carne. Am văzut reduceri la toate categoriile de alimente. Evident, cele mai mari s-au înregistrat la cele sezoniere, fructe şi legume. Totuşi, reduceri substanţiale s-au înregistrat la lapte şi la produsele lactate şi reduceri destul de mici la produsele din carne. Ideea este cum mergem mai departe. Ne uităm la ce fac şi alte ţări, ne uităm şi la Grecia, ne uităm la ce au făcut francezii. Putem să ne inspirăm din diferite modele pe care le vedem în Europa. Noi, în general, recomandăm un mecanism voluntar care se pare că are mai multă flexibilitate şi cred că are şanse să ducă la efecte bune pentru populaţie, fără a perturba relaţii economice, fără a perturba retaileri, dar mai ales producători. De la un produs la altul situația poate să difere”, a menţionat Chirățoiu, la prezentarea Raportului privind concurența în sectoare cheie pentru anul 2023.

Acesta a precizat că pentru anul viitor trebuie găsit un alt mecanism de a reglementa situația în piață.

„Acum trebuie să găsim un nou mecanism pentru anul viitor. Măsurile gândite pe termen scurt și-au atins obiectivul și trebuie să găsim un mecanism care să funcționeze și în perioada următoare”, a adăugat acesta.

Sursa: agerpres

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise