Președintele Consiliului Concurenței despre vânzarea retailului Profi

Achiziția celor 1.600 de magazine Profi din România de către grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, a stârnit interesul autorităților de reglementare a concurenței. Consiliul Concurenței, condus de Bogdan Chirițoiu, va juca un rol crucial în această tranzacție.

„Ne uităm în primul rând la impactul asupra consumatorului. Ne uităm pe zonele foarte mici, noi le spunem izocronice. Care este raza pe care este dispus un consumator să se deplaseze. De asemenea, ne uităm și la care este impactul asupra furnizorilor, deci de unde cumpără, să nu aibă o putere prea mare față de furnizorii locali. În esență, la lucrurile astea ne uităm. Ne uităm și câtă concurență rămâne în rest în piață“, a spus Bogdan Chirițoiu.

Cu cele două rețele, Mega Image și Profi, având 2.600 de magazine și o cifră de afaceri combinată de 4 miliarde de euro, această tranzacție ar reprezenta aproximativ 35% din piața supermarketurilor și 20% din retailul modern din România. Se pune întrebarea dacă acest nou gigant ar avea prea multă influență asupra furnizorilor, ceea ce ar putea duce la prețuri mai mici la aprovizionare și la setarea unor prețuri nefavorabile consumatorilor fără alternative.

„Este prea devreme să spunem (dacă va fi o problemă de concurență sau nu) Mai întâi să ajungă oficial notificarea, să avem datele, și atunci ne vom forma o opinie. Este clar că nu este o operațiune simplă, de rutină, nu este ceva ce se aprobă imediat. Nu știu nici dacă o analizăm noi. Dacă o vom analiza noi, nu știu dacă o vom aproba, dacă nu o vom aproba sau dacă o vom aproba cu condiții. Este prea devreme să spunem acum“, răspunde Bogdan Chirițoiu.

Chirițoiu a menționat că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la impactul asupra concurenței și că așteaptă notificarea oficială și datele concrete pentru a formula o opinie. Analiza inițială va veni de la Comisia Europeană, care va evalua dacă tranzacția reprezintă o concentrație și dacă este necesară o analiză mai detaliată.

În concluzie, achiziția celor 1.600 de magazine Profi va fi supusă unei analize riguroase a autorităților de reglementare a concurenței, pentru a asigura păstrarea unui mediu concurențial sănătos pe piața supermarketurilor din România.

Sursă: Ziarul Financiar

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise