Recesiune iminentă în UE, avertizează fostul șef al BCE

Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene declara că Uniunea Europeană va întră în  recesiune, până la finalul acestui an, pe  fondul costurilor mari cu energia și a crizei de forță de muncă calificată.

Draghi a integrat actualele probleme economice într-o criză sistematică a Uniunii Europene: “Pentru a avea o economie capabilă să susțînă o societate îmbătrânită, la ritmul la care îmbătrânește acum populația Europei, trebuie să avem o productivitate mult mai mare”, a spus fostul președinte al BCE în cadrul conferinței Financial Times, Global Boardroom.

Criză energetică s-a suprapus peste problemele sistematice ale UE, care nu au permis țărilor membbre, într-un moment critic, să acționeze coerent, fiind nevoite astfel să plătească pentru energie „de două trei ori mai mult decât costă în alte părți ale lumii”.

Nu ajungem nicăieri în acest fel”, a mai spus Draghi. “Este aproape sigur că vom avea o recesiune până la sfârșitul anului. Este destul de clar că primele două trimestre ale anului viitor vor arăta asta. (…) Fie Europa acționează împreună și devine o uniune mai profundă, o uniune capabilă să exprime o politică externă și o politică de apărare coerente, dincolo de toate politicile economice, fie mă tem că Uniunea Europeană nu va supraviețui dincolo de nivelul unei piețe unice”.

Sursă: Biziday 

Editor: Florin Niță


Comentariile sunt închise