Cererea de cartofi, tot mai mică în Harghita

Producătorii de cartofi din Harghita se plâng că au vânzări mici, pentru că românii nu mai cumpără cu sacul, ca pe vremuri, pentru iarnă, ci mai  mult la kilogram. În plus, mai trebuie să plătească și costurile de depozitare, ceea ce înseamnă bani în plus.

La acest moment, preţul unui kilogram de cartofi de consum la producători variază între 1 leu şi 1,7 lei/ kg, respectiv 1,35 lei/ kg, în cazul celor care au care au contracte cu reţelele mari de magazine, care trebuie să asigure și ambalarea, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt,pentru AGERPRES.

Un preț mic, raportat la cheltuielile de înfiinţare a culturii în anul 2024,  consideră oficialul de la DAJ Harghita, care adaugă că optim ar trebui să fie de 2 lei/kg.

Noi obiceiuri de consum

Un motiv pentru scăderea cererii ar putea fi și faptul că obiceiurile de consum ale românilor s-au schimbat. Consumatorii cumpără cantităţi mici, doar cât au nevoie, şi nu mai vor să depoziteze cartofi pentru iarnă, ca pe vremuri.

 “E şi mult mai comod şi cheltuielile de depozitare sunt eliminate din punctul de vedere al consumatorului. Acum, cheltuielile de depozitare cad strict în sarcina producătorului. Comercianţii iau cantităţile tot pe termen scurt, cât e vandabil”, a precizat Romfeld Zsolt.

Suprafaţa cultivate cu cartofi, în acest an, se ridică la aproape 7.000 hectare în Harghita, din care 4.500 de hectare cartofi pentru piaţă, iar restul în gospodării individuale şi pe suprafeţele mai mici.

În ultimii ani, suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţul Harghita s-a redus constant, producătorii mici preferând să cultive doar pentru autoconsum, deoarece cultura nu este rentabilă.


 

Comentariile sunt închise